Catalunya torna a vestir-se de neu. Si la dita que diu "Cap d'Any nevat, any assegurat" s'acompleix, aquesta setmana i les properes la il·lusió per gaudir de les muntanyes torna a Catalunya després de dos anys de pandèmia. Estacions i pistes d'esquí, parcs naturals, espais protegits, localitats turístiques, pobles màgics del Pirineu, valls plenes d'activitats per a les famílies, i una gastronomia d'hivern espectacular són els ingredients bàsics per a una passejada setmanal per aquests indrets.
El Catalonia Talent us proposa setmanalment diverses idees per a gaudir de la temporada d'hivern al Pirineu. Per a Cap d'Any us emplacem visitar les estacions de muntantya de La Molina o de Masella, i els seus entorns naturals. La Molina, degana de les pistes d'esquí de tot l'estat, es troba situada en un enclavament únic, entre les comarques de la Cerdanya, el Ripollès i el Berguedà. Una de les principals raons que la fan un destí obligat és la possibilitat de fer turisme actiu, perquè la Cerdanya i la vall de La Molina és un espai privilegiat per a la pràctica de l'esport al llarg de tot l’any, i especialment aquestes dates. Les seves característiques físiques i climàtiques, les seves immillorables instal·lacions i la gran oferta del sector, conviden a practicar tota mena d’activitats esportives.
El conjunt La Molina i La Masella, anomenat Alp 2500, representa el domini més gran del Pirineu català, amb 145 quilometres esquiables. És una excel·lent proposta per a passar les vacances de Nadal o de Setmana Santa.
La Masella, fundada fa 55 anys, inclou 65 pistes i 17 remuntadors. L’estació ofereix des de fa anys la temporada d'esquí més llarga dels Pirineus i acostuma a ser la primera a obrir la temporada i la darrera a tancar-la. Utilitzant el forfet conjunt de les dues estacions, La Molina i La Masella, podreu escollir qualsevol recorregut dels 145 km de pistes, des de la part més occidental de Masella a Coma Oriola, als termes de Das i Urús a la Cerdanya, fins a la part més oriental de La Molina al Pla d'Anyella, al terme municipal de Toses de la comarca del Ripollès.
A la comarca de la Cerdanya s’hi troba una de les zones naturals més emblemàtiques del territori català, el Cadí-Moixeró, declarat Parc Natural el 1983 per la Generalitat de Catalunya, amb 41.060 hectàrees, i inclou parets escarpades gairebé verticals, d'un color grisenc reconegut des de tots els punts de Catalunya, i amb pics tan importants com el mateix Cadí, el Pedraforca o la Tosa, que esdevenen espais de trobada de l'alpinisme català, font de llegendes, i història del país que s'endinsa a l'Edat mitjana i arriba als nostres dies.
Dels espais més recomanables per visitar hi ha la mateixa capital de La Cerdanya: Puigcerdà. La pujada al campanar, la visita i el passeig pels entorns de l'estany, el parc Schierbeck i les cases colonials són un dels elements més atractius per a posar punt i final a una jornada d'esquí d'alta muntanya. També és perfecte per a una visita en família la localitat d'Alp, el poble pintoresc per excel·lència de la vall, des d'on es pot accedir a La Molina i La Masella.
Per als amants de l’esquí nòrdic, la Cerdanya compta amb una de les iniciatives público-privades més destacades que vol impulsar aquesta varietat d’esquí amb taló lliure. Una proposta que acull les set estacions catalanes d’aquest esport com són Guils, Lles, Aransa, Sant Joan de l’Erm, Tuixent - la Vansa, Tavascan i Virós - Vall Ferrera.
A la mateixa Cerdanya, pobles com Lles, Meranges, Bellver de Cerdanya o Llívia, amb la històrica farmàcia Esteva, ja en un enclavament dins del territori francès, esdevenen visites obligades en aquest cap de setmana proposat, on no hi pot faltar la gastronomia. A la Cerdanya, no podeu deixar passar el trinxat, però tampoc el tiró (ànec) amb naps, l'amanida de xicoies, les peres de Puigcerdà, quan sigui temporada, les cols d'hivern, i les patates de Das. I encara trobareu un bon assortiment de ceps, cremalloles, rovellons, múrgoles i cames de perdiu per a acompanyar els plats o com a saltejat.
Si us voleu desplaçar més avall del túnel del Cadí, i visitar el Berguedà, hi trobareu localitats de conte, que tot l'any ofereixen paisatges impressionants, però que en període nadalenc i hivernal adquireixen una atmosfera especial, com Castellar de n'Hug, Montclar, Gósol, Maçaners o Gisclareny. El Pedraforca, muntanya màgica sobre els pobles de Saldes i Gósol és el punt de partida d'una ruta pel romànic que inclou Sant Quirze de Pedret, Santa Maria d'Avià o el monestir de Sant Llorenç.
Contingut patrocinat