Catalonia Talent

Catalonia Talent

L'Alta Ribagorça, entre el romànic i l'aigua

18 de gener de 2022

Articles - Catalunya Neu

La comarca de l'Alta Ribagorça és un dels indrets més espectaculars del Pirineu català, que esdevé cada hivern una de les opcions guanyadores per a un cap de setmana o període de vacances a la neu. Una oferta que combina paisatges idíl·lics amb excepcionals mostres d'art romànic català, gastronomia singular i activitats esportives i de trobada amb la natura. 

A les portes del Parc Natural Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, se situa l'estació d'esquí i muntanya de Boí Taüll, on aquesta temporada se celebren els Campionats Europeus d’Esquí de Muntanya del 8 al 13 de febrer, les proves més importants del calendari internacional d’esquí de muntanya. Boí Taüll és l’estació més alta de tot el Pirineu, amb el sostre del Puig Falcó a 2.751 m, que suposa el punt esquiable més alt de tot Catalunya, i amb la base a Pla de Vaques, a 2.035 m. En total 45 km. de pistes amb totes les comoditats per als esquiadors i snowboarders, recorreguts indescriptibles fora pista, amb els itineraris de Ginebrell o de la Vall de Moró, ideals per practicar freeride o esquí de muntanya.

En aquesta i qualsevol temporada de l'any, és imprescindible visitar el Parc Natural Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Al llarg del temps, el Parc ha anat recuperant antics camins o habilitant nous senders per oferir una xarxa d’itineraris pensats per a diferents públics que volen descobrir els valors naturals. Entre el més conegut hi ha la visita a l'Estany de Sant Maurici, des d'on s'obté una de les millors vistes del parc, amb Els Encantats presidint l'estampa. A les cases i els centres d'informació del Parc s'ofereixen uns fulletons d'itineraris on hi ha una selecció de les excursions més recomanables per a cadascuna de les valls d'aquest espai natural protegit. Tots aquests camins es poden fer còmodament en un matí o com a màxim en un dia.

De tornada a la Vall de Boí, caldrà fer una visita als millors exemples de romànic català, disseminat al llarg d'aquestes esglésies que, des de Durro a Taüll, i d'Erill la Vall a Barruera, constitueixen un dels patrimonis artistics del país més importants. Contemplar els Crists en majestat i les Mares de Déu en el seu espai original és una experiència molt recomanable. Des d’aquest any, Boí Taüll i el Centre del Romànic de la Vall de Boí compten amb un conveni de col·laboració per difondre el coneixement del patrimoni cultural local. Les actuacions específiques consisteixen en promoure l’interès cultural del conjunt romànic de la Vall de Boí a les persones visitants de l’estació per oferir-los una activitat alternativa o complementària a l’esquí. Així doncs, a l'estació també hi trobareu informació sobre tot el que podeu fer a la vall, si es tracta de conèixer més sobre el romànic.

Per reprendre forces i tornar a esquiar el dia següent, res millor que degustar alguns plats típics de la gastronomia ribagorçana. La girella, embotit fet de xai, amb els formatges del Serrat i de Tupí, les coques, l'allioli de codony o el mostillo són productes de primera qualitat que s'adapten als paladars més exigents.

Contingut relacionat

Carregant...
x