Catalonia Talent

Catalonia Talent
Opinió

Que descansi en pau, també digital

20 de setembre de 2021

Articles

Cada dia generem més dades com a persones, dades de tot tipus que controlem a través del nostre perfil corresponent, que són públiques o que cedim a tercers constantment.

Participem en actes i ens fan fotos que es pengen, donem les dades personals en compres, serveis, dades biomètriques, manifestem opinions i ens relacionen a través de les xarxes socials, etc.  Inclús la persona més analògica te multes, embargaments, judicis, el CV, fotografies o vídeos publicats sense consentiment, guies de telèfons, grups de escola, documents d’identitat, al·lusions a la persona, dades personals, dades en xarxes, noticies en les que apareix, wallets, e-residencia, dades de salut, etc. etc.

Hi ha dades nostres avui en dia arreu, la nostra petjada digital fa que sigui molt fàcil aconseguir de qualsevol persona, saber qui és, on viu i amb qui, en què inverteix, que li agrada, que fa durant tot el dia i a que es dedica fent un petit rastreig a internet.

Les companyies tecnològiques saben més de nosaltres que nosaltres mateixos perquè aplicant algoritmes són capaços de preveure’ns. Elles viuen de les dades, és la economia de la dada. De fet, l’anàlisi de sentiment, permet a les empreses determinar el valor emocional de les comunicacions i per tant fins i tot podem preveure les nostres reaccions. La intel·ligència artificial avui en dia, permet prendre decisions a les nostres dades i per tant al respecte nosaltres mateixos. 

Aquest control serveix per coses positives com preveure malalties, ajudar-nos amb el clima, buscar feina, utilitzar-ho per gestionar millor tot o en l’extrem negatiu situacions d’assetjament, frau o perquè ens volen controlar com els xinesos o tenir una base de dades d’objectius com els talibans.

Vist l´ús hi ha persones que volen desaparèixer de la faç d’internet per desconnectar literalment, no ser etiquetats o perquè quan morin, volen també fer-ho digitalment. El problema és que morir digitalment no es tant fàcil.

Hi ha empreses que es dediquen a l’esborrat digital de persones que volen protegir la seva intimitat, seguretat, privacitat i reputació, i exercir el seu dret a l’oblit. 

L’esborrat digital és un dret que tenen totes les persones d’acord amb una sentencia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 2014 en qualsevol moment però especialment en cas de mort i és per això que les companyies d’assegurances comencen a incloure la cobertura d’esborrat de vida digital.

Qui s’ha llegit la política de dades de qualsevol aplicació, xarxa, un e-commerce o inclús d’accés a dades mèdiques? Siguem sincers, poques o cap. Aquesta política ha de respectar el Reglament General de Protecció de Dades de la Unió Europea.

L’Agencia espanyola de protecció de dades vigila que es compleixi, el problema és que les principals empreses tecnològiques tenen moltes d’aquestes dades com Google, Facebook, Apple, Microsoft i Twitter tenen la seva seu a Dublín i per tant és allí on es resolen moltes de les disputes de protecció de dades i on es vigila perquè no violin la privacitat de les persones.

De fet, les autoritats corresponents de tots els països ja han començat a condemnar les empreses amb multes milionàries tenint el record fins a la data, Amazon Europe amb una multa de 746 milions d’euros per part de Luxemburg al juliol segons el portal Enforcement Tracker. Els 5 primers llocs en la llista de sancionats a la UE es complementen amb WhatsApp, Google, HM i TIM tots per ús indegut de dades, manca de transparència, etc. Peccata minuta comparada amb les sancions que està aplicant la Xina en aquest sentit.

D’altra banda, el món digital també preserva cada vegada més creacions i actius digitals en forma d’escrits, els dibuixos, els poemes, els àlbums familiars o d’altres financers com criptoactius i que també formen part també del nostre llegat a les generacions futures i que cal preservar i transmetre com a llegat digital a les hemeroteques digitals familiars o públiques.

Vulguem o no, el que està clar és que avui en dia tots tenim un Jo Digital per lo bo i lo dolent.

En la era del humanisme tecnològic, compte amb els tòxics, troians i trolls i envolteu-vos de Sinergents que sempre sumen aptituds, equip i valors.

Temes empremta digitalprotecció de dades

Contingut relacionat

Carregant...
x