Ser dona en tecnologia i no morir d'escletxa digital. 10 idees per l'activisme tecnològic en femení
Tinc la sort de poder aprendre cada dia de tecnologia i innovació, un món tant apassionant com masculí. Quants més àmbits i tecnologies conec, menys dones i lo pitjor, quanta més visibilitat, protagonisme o poder, ni se les veu ni se les espera.
No es tracta només de que no escollim carreres tècniques (però se’ns considera multitasca), que controlem tot des d’un segon pla (visió 360 graus), que cobrem menys (més per menys) o de la maternitat (atenció a l’usuari 24/7). No és que existeixi un sostre de vidre o de ciment Portland, és que ara afegim un sostre de bits, molt preocupant i que genera una escletxa digital greu.
En aquest context, el suport a les dones ha d’anar acompanyat d’un feminisme tecnològic que contempli la seva transformació digital per tal de solucionar la seva invisibilitat i no gravar-la amb una escletxa digital. Aquí van 10 idees d’aplicacions de la tecnologia en femení:
1) Moltes de les nostres prestacions i serveis són i seran determinades per algoritmes. S’han de vigilar els algoritmes dissenyats per humans, perquè no discriminin a les dones i que siguin algoritmes ètics. Ja existeixen projectes com Èticas que fan d’auditors d’algoritmes.
2) S’ha de promoure la participació de dones en les xarxes socials i en els mitjans de comunicació i que es reconeguin com a referents en econòmia, empresa però també tecnologia i innovació (i no només en estil de vida o moda). Bona iniciativa la de Fibracat TV.
3) En aquest sentit, cal vèncer els prejudicis i introduir-les com a model en les comunitats formals i informals d’innovació i tecnològics mostrant que no només són per al prototipus de frikis dels videojocs o de Twitch (home-jove-programador), sinó que totes podem ser-ho.
4) Programa de Ciberseguretat para mamás hackers. La seguretat és avui en dia física (guerres i desastres), biològica (pandèmies, malalties i recursos) i també, digital. Hem d’aprendre a preservar empreses i persones dels atacs cibernètics i de les ciberagressions de tot tipus.
5) La connectivitat ha de ser arreu (sigui 5G o fibra) i universal per a tothom i per tant facilitant-la en zones rurals i a col·lectius vulnerables.
6) El foment de la participació i la inversió en dones perquè accedeixin a llocs de responsabilitat consells d’administració, startups, empreses, DG públiques i representació tecnològiques. Si som capaços de controlar el % d’empreses que són de fons de capital, etc....perquè no femenines.
7) Educació i formació en eines, tecnologies, aplicacions i coneixements digitals per totes les dones arreu.
8) No reproduïm models d’ecosistemes masculinitzats o basats en valors que no compartim. Per molts motius aspiraria a ser el Vall de la Igualtat o l’humanisme tecnològic.
9) Introduir a les dones en el Blockchain, la tokenització i el que són els criptoactius on es poden aplicar formules en femení.
10) No conformar-nos amb l’excepció que confirma la regla, la igualtat va de números i som uns 3,7bilions de dones. Com diu la mare de la Kamala Harris, està bé que siguis la primera però no la única.
En la era del humanisme tecnològic, compte amb els tòxics, troians i trolls i envolteu-vos de sinergents que sempre sumen aptituds, equip i valors.