Catalonia Talent

Catalonia Talent

L'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya celebra 160 anys

22 de juny de 2023

Articles - Indústria i Territori

Rosa Nomen, Laura Tremosa i Antoni Cerrillo són alguns dels noms que han sonat aquest dimecres al vespre al Paranimf de l’Escola Industrial. S’han endut els premis institucionals de la Diada dels Enginyers, una celebració que enguany ve marcada per la commemoració dels 160 anys de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya.

La doctora en enginyeria química i enginyera industrial Rosa Nomen Ribé ha estat guardonada amb el Premi Carrera acadèmica. Nomen ha ocupat càrrecs de rellevància dins el món acadèmic i l’Institut Químic de Sarrià, com són el vicerectorat de la IQS School of Engineering, la secretaria general de l’IQS o la direcció de la càtedra Unesco per l’educació, la tecnologia i el desenvolupament de la Universitat Ramon Llull. Actualment també és la presidenta del MECCE, el Mediterranean Congress of Chemical Engineering, que ha tingut lloc a Barcelona fa unes setmanes.

El Premi Trajectòria Professional ha anat a parar també en mans d’una dona, Laura Tremosa. Tremosa ha estat la segona dona a completar els estudis d’enginyeria industrial a Barcelona i va ser l’única de la seva promoció. A més de la seva trajectòria com a responsable de Medi Ambient de l’Ajuntament de Badalona, Tremosa ha destacat per la direcció de diverses revistes tècniques com ara Mundi Industrial o Automática e Instrumentación. Ha estat, també, activista feminista i defensora de les llibertats.

El tercer guardó institucional, el Serrat i Bonastre, que reconeix la difusió periodística de l’enginyeria industrial ha reconegut el redactor de La Vanguardia Antoni Cerrillo, per la seva tasca en la divulgació dels temes energètics i mediambientals i la seva capacitat per adaptar el llenguatge científic i tècnic a un públic més ampli, amb una especial preocupació per l’actual situació d’emergència climàtica.

IDP Ingeniería y arquitectura Iberia, Premi Creativitat

IDP Ingeniería y arquitectura Iberia ha estat guardonada amb el Premi Creativitat, que reconeix projectes liderats per professionals de l’enginyeria que hagin destacat el 2022 en l’àmbit tecnològic, de construcció, industrial o energètic. En aquest cas, el jurat ha premiat el projecte del disseny de la planta industrial de fabricació de panells de fusta reciclada que la multinacional austríaca Kronospan té ubicada a Tortosa. Se n’ha valorat la metodologia innovadora de gestió del projecte i de l’obra ‘fast truck’ que ha permès una reducció de temps i costos. També s’ha tingut en compte la seva alineació amb els ODS i la rellevància d’una inversió d’aquestes dimensions a les Terres de l’Ebre.

Technoform Bautec Ibérica, Millor Pràctica Empresarial

L’adhesiu que ha desenvolupat Technoform Bautec Ibérica, amb grans beneficis per enganxar sobre la poliamida, li ha valgut a la companyia el Premi Millor Pràctica Empresarial d’aquesta diada.

Francesc Canalejo, Beca Tesis Doctoral

L'enginyer industrial Francesc Canalejo, estudiant de doctorat a l'IQS School of Engineering de Barcelona i investigador conjunt del Grup d'Enginyeria Vascular i Biomedicina Aplicada, coordinat per Jordi Martorell, i del Grup d’Enginyeria de Productes Industrials, coordinat per Andrés García, ha estat el guanyador de la Beca Tesis Doctoral, un premi que atorga la Fundació Caixa d’Enginyers amb una dotació de 10.000 euros. Canalejo lidera un projecte d’'stent' per a la coartació aòrtica pediàtrica, que recentment també ha guanyat  la Beca Daniel Bravo que li permetrà impulsar el projecte Polycoarct al laboratori de Mercedes Balcells, a l'Institut d'Enginyeria i Ciència Mèdiques del MIT. EN aquesta ocasió, el jurat n’ha valorat la innovació en el disseny dels stents, que és adaptable a les necessitats de creixement dels nens afectats per coartació aòrtica i que minimitzaran les intervencions quirúrgiques en l’etapa de creixement del pacient.

Els millors TFM de les escoles d’enginyeria

Com cada any, la Diada dels enginyers també vol premiar els millors Treballs Finals de Màster (TFM) de les escoles d’enginyeria industrial de Catalunya, amb un guardó i una visita tècnica a una instal·lació d’enginyeria de referència en l’àmbit europeu. En aquest cas, Josep Gomis – que el curs passat va ser guardonat amb el Premi al Millor Expedient Acadèmic de Doble Màster de l’ETSEIB,, Bernardo Castro, Alejandro Vázquez, Marc Girona, Aniol, Maite Molins, Clàudia Pons, Laura Molina i Miquel Grande.

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x