Catalonia Talent

Catalonia Talent

L’Ajuntament acorda atorgar la Medalla d’or al mèrit esportiu de Barcelona a Alèxia Putellas i a Laia Palau, i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a Jaume Sisa

22 de setembre de 2022

Articles - Premis i reconeixements

L’Ajuntament de Barcelona ha acordat avui en la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció, atorgar la Medalla d’or al mèrit esportiu per una banda a la futbolista del Futbol Club Barcelona, Alèxia Putellas, i per altra a la jugadora de bàsquet actualment retirada, Laia Palau. A totes dues esportistes se’ls reconeix haver-se convertit des dels seus respectius àmbits esportius en referents, per les les seves trajectòries, i també pels seus compromisos socials i comportaments exemplars tant dins de les pistes com a fora. Per acord de la mateixa Comissió, s’ha decidit atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a Jaume Sisa en reconeixement de la seva trajectòria com a cantant i la seva contribució a la consolidació de la cançó catalana. Tots aquests acords hauran de ser ratificats en en proper Plenari del Consell Municipal.

Laia Palau Altès (Barcelona, 10 de setembre de 1979) és la jugadora de basquetbol català més reconeguda i amb millor trajectòria esportiva de la història. El seu currículum és brillant i extens i a més ha jugat un paper cabdal en la defensa de l’esport femení i en la promoció del basquetbol femení.

Els seus inicis estan molt lligats a la ciutat de Barcelona. Va començar a jugar a bàsquet de ben petita al barri de les Corts, després va fer el salt al SAFA Claror, i a l’equip de formació de l’Universitari de Barcelona, amb qui va debutar a la màxima competició estatal en categoria juvenil. Posteriorment, l’Universitari de Barcelona va arribar a un acord amb el FC Barcelona per convertir-se en la secció femenina de bàsquet del club, equip amb el qual Laia Palau va aconseguir el seu primer èxit: la Lliga espanyola 2002-03.

Laia Palau també va ser internacional absoluta des de 2002 i capitana des de 2014, de la selecció espanyola, de la que és la jugadora amb més internacionalitats de la història. Va  aconseguir  dotze medalles entre els tres grans campionats i es va proclamar entre d’altres èxits, tri campiona continental en 2013, 2017 i 2019, subcampiona mundial en 2014 i subcampiona olímpica el 2016. El 8 de novembre de 2021 va anunciar que es retirava definitivament de la selecció espanyola, després de jugar 315 partits i guanyar 12 medalles de competicions de primer ordre. El 28 de desembre de 2021, el govern espanyol li va concedir la Gran Creu del Reial Orde del Mèrit Esportiu, màxima distinció espanyola al reconeixement en l’àmbit esportiu.

Laia Palau ho ha guanyat tot en el món del bàsquet. La seva carrera plena d’èxits esportius, superant els aconseguits per jugadors com Joan Carles Navarro o Pau Gasol, l’ha convertit en una referent del bàsquet de casa nostra.

Alèxia Putellas i Segura (Mollet del Vallès, 4 de febrer del 1994) és una futbolista que juga de davantera o migcampista al FC Barcelona de la Primera Divisió d’Espanya. Prèviament va jugar al Centre d’Esports Sabadell, al Reial Club Deportiu Espanyol i al Llevant.

És la primera capitana de l’equip, elegida per les seves companyes. A més, és internacional amb la selecció absoluta d’Espanya i té el rècord d’internacionalitats. El 2021 fou guardonada per la UEFA com a millor jugadora de la temporada 2020-21 i, el 29 de novembre del mateix any va guanyar també la Pilota d’Or, esdevenint així la primera catalana en haver aconseguit el guardó. El 13 de desembre de 2021 el govern de la Generalitat de Catalunya li va atorgar la condecoració de la Creu de Sant Jordi pel seu paper en la defensa de l’esport femení i la consecució de la primera Pilota d’Or per al futbol català, per la seva exemplaritat com a representant de l’esport femení de primer nivell.

A partir dels seus èxits esportius i per promoure el futbol femení i la col·laboració en la professionalització de la lliga de futbol femení se li va atorgar el premi a la Millor Esportista Catalana de l’any 2021.

Jaume Sisa (Barcelona, 1948) és un dels noms més destacats de l’escena musical barcelonina i catalana. Referent del moviment underground i la contracultura de la Barcelona dels anys 60 i 70, músic inquiet i bohemi, cantautor i poeta, des dels inicis de la seva carrera ha anat bastint un univers creatiu propi, rere personalitats diverses i amb àlbums mítics com Qualsevol nit pot sortir el sol (1975) o Sisa & Melodrama (1980).

Sisa va iniciar la seva carrera musical el 1966. El 1968 es va integrar al Grup de Folk amb altres artistes com Pau Riba, Jaume Arnella, Oriol Tramvia, Ovidi Montllor i en el moviment de la Nova Cançó catalana, on va gravar el seu primer senzill, L’home dibuixat. El 1971 va presentar el primer àlbum amb el seu nom, Orgia, i tres anys més tard, juntament amb Jordi Batista i Jordi Farràs, va formar l’Orquestra Plateria, en la que ja adoptava el nom de Ricardo Solfa; El Viajante és un altre dels heterònims que ha utilitzat al llarg de la seva trajectòria, en la que ha consolidat una poètica personal plena d’imatges oníriques i surrealistes.

La seva dilatada producció artística inclou col·laboracions teatrals i audiovisuals amb la companyia Dagoll Dagom (amb la banda sonora dels espectacles Antaviana, del 1977 i La nit de Sant Joan, del 1981, i les sèries televisives Oh! Europa, del 1994 i Oh!, Espanya, del 1996) i amb artistes com Antoni Miralda. També són nombroses les complicitats musicals amb companys de professió, com Joaquín Sabina o Pascal Comelade.

El passat mes de juliol, en el marc del festival Grec, Jaume Sisa va rebre un homenatge artístic en forma de concert col·lectiu amb les cançons de Malalts de Cel, el seu últim disc (2016) fins aleshores mai presentat en directe.

Contingut relacionat

Carregant...
x