Catalonia Talent

Catalonia Talent

15 projectes innovadors de la UAB, reconeguts pel Programa Indústria del Coneixement

16 d'abril de 2024

Articles - Premis i reconeixements

El Programa Indústria del Coneixement és una iniciativa del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya que pretén impulsar un model econòmic basat en el coneixement incentivant la transferència dels resultats de la recerca provinents dels diferents centres del sistema català de ciència i innovació. El Programa compta amb tres modalitats: Llavor, Producte i Innovadors.

En total, la UAB ha captat fons per valor d’1.193.280 €. En la modalitat Llavor, que buscar recolzar projectes innovadors amb potencial d’incorporació al sector productiu, un total de cinc projectes de la Universitat han estat seleccionats per rebre les ajudes, que consten de 100.000 €. Els projectes són els següents:

 • Desenvolupament de formatges saludables baixos en Na i rics en Se amb millores de trets sensorials (Development of healthy cheeses low in Na and rich in Se with improved sensorial traiïts), liderat per Mercè Llugany Ollé, del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia.
 • Desenvolupament d’un medicament de propietats combinades per al tractament de malalties mitocondrials primàries (Development of a proprietary combination drug for the treatment of Primary Mitochondrial Diseases), liderat per Emma Puighermanal Puigvert, de l’Institut de Neurociències (INc).
 • Disseny de nous pèptids antimicrobians mitjançant la intel·ligència artificial (AI-Powered Design of Novel Antimicrobial Peptides), liderat per Marc Torrent Burgas, del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular.
 • HeliCure: cap una nova teràpia per la malaltia de Parkinson (HeliCure: Towards a new therapy for Parkinson’s Disease), liderat per Irantzu Pallarés Goitiz, del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular.
 • Predicció òptica de la coagulabilitat de la llet: una nova eina per la classificació in situ per millorar el processament i producció de la llet (Optical prediction of milk coagulability: a novel tool for in situ classification to improve milk production and processing), liderat per Manuel Castillo Zambudio, director del Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologia dels Aliments.

En la modalitat Producte, adreçada a projectes per l’obtenció de prototips i la valorització dels resultats d’investigació generats per equips de recerca a Catalunya, el Programa ha dotat cinc projectes ajudes amb ajudes que ascendeixen fins als 703.280 euros:

 • Creant or de deixalles: nova plataforma per a vacunes en alimentació de peixos (Making gold from waste; new vaccinal platform from in-feed fish vaccines), liderat per Nerea Roher Armentia, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB).
 • Hepacortina: Un nou antibiòtic per tractar els bacteris multiresistents (Hepacortin: A new antibiotic for treating multidrug-resistant bacteria), liderat per Marc Torrent Burgas, del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular.
 • Noves alternatives sense metanol i induïbles per pH per produir proteïnes recombinants rellevants industrialment en el llevat Pichia pastoris (Novel methanol free, pH inducible alternatives to produce industrially relevant  recombinant proteins in the yeast Pichia pastoris), de Joaquíin Ariño Carmona, del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular.
 • Escapant ESKAPE: Taps màgics contra bombes d’eflux (Escaping ESKAPE: Magic Plugs vs. Efflux Pumps), liderat per Jesús Aranda Rodríguez, del Departament de Genètica i de Microbiologia.
 • SUGAR: Software integrat per a la Gestió Arqueològica, liderat per Rafael Mora Torcal, director del CEPARQ al Departament de Prehistòria.

Dos projectes que tenen la UAB com a col·laboradora en aquesta modalitat també han obtingut ajudes de fins a 138.000 €:

 • Beneficis del Mycobacterium brumae per a la salut immunitària i el control d’infeccions com a agent immunomodulador (Mycobacterium brumae benefits Immune Health and Infection Control as an immunomodulator agent), liderat per Esther Julián Gómez, del Departament de Genètica i de Microbiologia, i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya.
 • Nanopartícules proteiques d'administració del nas al cervell per al tractament de l’obesitat (Protein-Based Nanoparticles for Nose-to-Brain Delivery to Treat Obesity), liderat per Esther Vázquez Gómez, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina, i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya.

La modalitat Innovadors, centrada en projectes de valorització i transferència desenvolupats en estades en entitats del sistema de recerca i innovació de Catalunya, ha selecciones tres projectes, que han rebut un total de 252.000 €::

 • Unions moleculars de nova generació per a neutralització viral (Next-Gen Molecular Binders for Viral Neutralization), liderat per Salvador Ventura, investigador de l’IBB i catedràtic del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular.
 • Materials moleculars híbrids per la determinació electrocatalítica d’espècies alcohòliques a begudes (MoICATol), liderat per Xavier Sala Roman, del Departament de Química.
 • OPTICmizing. Empresa de base tecnològica per la indústria agroalimentària del futur, liderat per Manuel Castillo Zambudio, director del Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologia dels Aliments.

Nota de la UAB

Contingut relacionat

Carregant...
x