Catalonia Talent

Catalonia Talent

Catalunya estrena un simulador quàntic únic al món

22 d'abril de 2024

Articles - Ciència i Coneixement

L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) ha desenvolupat la primera simulació quàntica del món capaç de detectar àtoms individuals de gasos quàntics d’estronci. Aquesta revolucionària eina, anomenada ’Quione’, permetrà comprendre i abordar noves característiques dels materials quàntics complexos i resoldre problemes del camp de la física que els ordinadors actuals no poden tractar.

El projecte, amb suport financer del Govern, busca crear ordinadors quàntics basats en àtoms ultrafreds. La secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, ha destacat que aquesta simulació demostra que Catalunya posseeix el coneixement, el talent i les capacitats per liderar amb èxit la segona revolució quàntica.

Tost ha assenyalat que l’aplicació de les tecnologies quàntiques pot permetre la detecció primerenca de malalties amb noves tècniques d'imatge cerebral i facilitar el desenvolupament de nous medicaments, entre altres aplicacions.

La singularitat d’aquesta simulació quàntica radica en l’ús de gas d’estronci. A més, el Govern té previst aprovar i presentar abans que acabi l’any l’estratègia quàntica de Catalunya, que s’afegirà a les estratègies en tecnologies digitals avançades.

Albert Torras

Contingut relacionat

Carregant...
x