L'ecosistema d'intel·ligència artificial a Catalunya ha experimentat un notable creixement, segons l'estudi 'La Intel·ligència Artificial a Catalunya' elaborat per ACCIÓ, l'agència per la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball, en col·laboració amb la Secretaria de Polítiques Digitals i el marc de l'Estratègia Catalonia.AI.
Amb un augment significatiu del nombre d'empreses centrades en la intel·ligència artificial, Catalunya ara compta amb 488 empreses actives en aquest àmbit, gairebé el triple que el 2019, generant un volum de negoci de 2.155 milions d'euros, un 60% més que fa dos anys. Aquest creixement ha impulsat la creació de més de 14.500 llocs de treball en aquest sector, representant un increment del 71%.
El secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha destacat que la intel·ligència artificial és una tecnologia estratègica amb un impacte transversal en diversos sectors econòmics a Catalunya. Així mateix, ha assenyalat que la regió està a la avantguarda al sud d'Europa en la implementació d'aquesta tecnologia, gràcies a la capacitat de recerca local, la generació de talent i les polítiques públiques favorables.
L'estudi també subratlla l'atractiu de Catalunya per a inversions estrangeres en aquest àmbit, amb iniciatives com l'estratègia Catalonia.AI i projectes finançats per la Unió Europea com DIH4CAT i RETECH. Amb Barcelona com a epicentre, la regió ha aconseguit captar 31 projectes d'inversió estrangera per valor de 475 milions d'euros, generant més de 3.000 llocs de treball.
Amb més de 140 hubs tecnològics internacionals establerts a Catalunya i una xarxa de centres de recerca de renom mundial, la regió es consolida com un dels principals centres d'innovació en intel·ligència artificial. Amb una perspectiva global, la demanda d'experts en aquest àmbit continua creixent, oferint noves oportunitats per al desenvolupament econòmic i tecnològic de Catalunya.
Tot i les oportunitats que ofereix la intel·ligència artificial, l'estudi també assenyala els reptes, com l'augment del consum de recursos i els riscos per a la ciberseguretat. No obstant això, Catalunya està posicionada per afrontar aquests desafiaments i seguir liderant el camí en l'adopció i desenvolupament d'aquesta tecnologia emergent.
Albert Torras