Catalonia Talent

Catalonia Talent

Foment impulsa la creació d’un espai de col·laboració tecnològica del sud d’Europa

20 de juliol de 2023

Articles - Tecnologia

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va participar en la reunió de la missió tecnològica que comptà amb més de 90 empreses i que porta per títol ‘Bridging the Tech Gap: Empowering Collaboration between Lisbon and Barcelona’, que ha tingut lloc a Lisboa els darrers dos dies. El president Sánchez Llibre ha exposat que Barcelona i Lisboa són dues capitals “agermanades” i atractives pel talent i la innovació i que “és moment d’impulsar un espai de col·laboració tecnològica referent del sud d’Europa”. Sánchez Llibre ha llançat aquesta iniciativa davant del ministre d’Economia i del Mar, António Costa Silva i l’ha fet padrí de la mateixa.

La idea que impulsa la patronal catalana es basa en un nou model d’aliances que passa de primar la competència a fomentar la col·laboració i “buscar a la vegada oportunitats i sinergies”. Sánchez Llibre ha destacat que “els ecosistemes d’emprenedoria, innovació i talent que tenen Lisboa i Barcelona -StartUp Lisboa i Tech Barcelona- representen una inversió de 3.000 milions d’euros i 35.000 llocs de feina entre les dues ciutats”. Pel líder patronal “aquest espai d’innovació ens ha de servir per ser capdavanters a nivell mundial, avançant-nos a les tendències del mercat”.

Per Sánchez Llibre aconseguir aquest espai d’innovació “és important perquè potenciarà els sectors tractors de la nostra economia, com són l’industrial, el financer, la salut, el turístic, la distribució o l’alimentació, entre d’altres”. Un element diferencial entre els casos de Barcelona i Lisboa és la fiscalitat i com la llei de startups portuguesa ha ajudat a incrementar el seu atractiu. Sánchez Llibre demana una “fiscalitat competitiva” com a companya de viatge. Es vol bastir ponts per multiplicar les potencialitats de hubs tecnològics tan potents de Barcelona i Lisboa. El motor d’aquest gran pacte són les ciutats que han de canalitzar les millores de la seva competitivitat.

El ministre António Costa Silva ha advertit del “procés de transformacions que viu l’economia mundial”, amb la robòtica i la intel·ligència artificial o les solucions biotecnològiques, com a exemples paradigmàtics de la importància de la innovació en les nostres societats. Costa Silva ha defensat “la lliure circulació d’idees” com a fórmula òptima per a millorar la innovació i veu a Lisboa i Barcelona enclavaments atractius per a això a nivell internacional a causa del “dinamisme” de la Península Ibèrica. El ministre d’Economia portuguès ha assenyalat que “qui crea riquesa són les empreses, i permeten la innovació, i això l’hem de secundar i suport aquesta idea”.

Per part seva, Antonio Calçada de Sá, president de la Cambra de Comerç Hispà-Portuguesa, ha manifestat que “és moment d’ajuntar els interessos comuns, i per això estan institucions com Foment o la Cambra”. Sobre com ajudar a aconseguir els objectius la seva recepta és “centrar-nos en els projectes a curt termini perquè després vindran a mitjà i llarg termini”.

La reunió, organitzada per Foment del Treball conjuntament amb la Cambra de Comerç Hispano-Portuguesa, la Cambra de Comerç Luso-Espanyola i la Confederació Empresarial de Portugal, ha comptat amb la presencia del secretari d’Estat de Digitalització i Modernització de l’Administració de Portugal, Mario Campo Largo, o el representant de StartUp Portugal, Antonio Dias. Entre els ponents catalans destaquen referents empresarials com Miquel Martí (Tech Barcelona) i Ignasi Costa (bufet RCD).

Entre les empreses espanyoles participants en la missió tecnològica ha destacat la participació de Saba, Santander, Caixabank, Banc Sabadell, Google, Amazon, SocialCar, Cellnex, PrevenControl, Mercadona o Nortempo entre d’altres. També s’ha comptat amb la presència de startups com Smile2Impress, la plataforma de crowdfunding Goparity, How2go, the Square i Xpectraltek.

Contingut relacionat

Carregant...
x