Catalonia Talent

Catalonia Talent

Aina, la resposta al repte de la llengua en les polítiques digitals

16 de febrer de 2022

Articles - Tecnologia

EP - El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha assegurat que el projecte Aina permetrà que les empreses no tinguin "cap excusa per no incloure el català perquè el tindran gratis". "Si hi ha cap excusa serà política perquè no hi haurà costos, els ho posarem molt fàcil", ha assegurat en una entrevista de TV3 aquest dimarts. El projecte es presenta aquesta tarda en presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El projecte Aina té l'objectiu de crear un corpus de veu en català per al seu ús en la tecnologia, que es captarà a través de la plataforma Common Voice. Puigneró ha afegit que aquest projecte serà "una oportunitat per a les pimes i per a tots els fabricants de dispositius", no tan sols per a les grans empreses. Ha subratllat la necessitat que els ciutadans participin en el projecte perquè el català sigui present al món digital: "Si no el salvem nosaltres, no ho farà ningú".

El projecte AINA generarà els recursos digitals i lingüístics necessaris per facilitar el desenvolupament d’aplicacions basades en la intel·ligència artificial i les tecnologies de la llengua, com ara els assistents de veu, els traductors automàtics o els agents conversacionals en català.

L’objectiu últim és que la ciutadania pugui participar en català en el món digital al mateix nivell que els parlants d’una llengua global, com ara l’anglès, i evitar així l’extinció digital de la llengua.

El primer recurs generat és el corpus del català per entrenar els algoritmes d’intel·ligència artificial (IA), el més gran creat fins al moment, amb 1.770 milions de metadades associades a paraules.

El proper pas serà generar els models de la llengua, models de la parla i models de traducció utilitzant xarxes neuronals multicapa, perquè les empreses que creen aplicacions basades en intel·ligència artificial (IA), com ara assistents de veu, traductors automàtics, agents conversacionals, etc., puguin fer-ho fàcilment en català.

Contingut relacionat

Carregant...
x