Catalonia Talent

Catalonia Talent
Opinió

Sora, la intel·ligència artificial amb la qual podràs crear les teves pròpies pel·lícules?

28 de febrer de 2024

Articles

En el camp de la intel·ligència artificial s'està parlant de moltes eines, de fet segons l'AI Index 2023 del Stanford Institute for Human-Centered Artificial Intelligence hi ha aproximadament 350.000 projectes al món que utilitzen d'intel·ligència artificial, però hi ha una que està cridant especialment l'atenció es diu Sora, que OpenAI la defineix com "un model d'intel·ligència artificial (IA) de text a vídeo que és capaç de generar contingut fotorealista en alta definició de 60 segons de durada a partir de descripcions per escrit."

Crear vídeos hiperrealistes a partir de text és una capacitat fins ara desconeguda que obre les portes a creacions audiovisuals infinites, imaginem per exemple escriure un bon guió i a través de l'eina i amb un bon coneixement tècnic, fer que aquest guió es plasmi en un vídeo. Quin pressupost es necessitaria per a crear una pel·lícula o documental? Evidentment, li faltaria el factor humà i segurament la qualitat, almenys al principi serà molt justa en comparació amb una superproducció. Però podrà competir amb petites produccions de baix pressupost? En la meva opinió segurament arribarà aquest moment.

Ara bé, sabent del que és capaç, podríem dir que és una eina molt positiva per a la creació de contingut cultural i d'entreteniment, que democratitza les creacions audiovisuals i les fa assequibles a petits estudis o persones individuals. Sempre i quan, és clar, no t'hagis de menjar una pel·lícula de 3 hores creada pel teu nebot. Però deixant de banda això, tenim un factor molt important a tenir en compte, i és el consum de dades, l'intel·ligència artificial consumeix una quantitat de dades impressionant, segons un estudi elaborat pel diari El País "algunes previsions afirmen que la demanda d'electricitat que requereixen aquests centres de dades es multiplicarà per 15 d'aquí al 2030, fins a assolir el 30% del consum energètic mundial". Empreses com Apple, Google o Amazon ja estan portant a terme plans per reduir la petjada ambiental, d'aquestes tecnologies. Això em fa suposar que el llançament de Sora, que encara no té data oficial confirmada, es farà de manera controlada, segurament poder accedir a aquest programa tindrà un cost econòmic bastant alt, ja que per a OpenAI haver de satisfer tota la quantitat de trànsit de dades que comportaria fer-ho obert al públic, faria insostenible el projecte tan econòmicament com mediambientalment.

Temes soraIAintel·ligència artificialAppleGoogleAmazon

Contingut relacionat

Carregant...
x