Catalonia Talent

Catalonia Talent

Ocean Ecostructures crea un biomaterial innovador per regenerar els ecosistemes marins

4 de setembre de 2023

Articles - Medi Ambient

L’empresa catalana Ocean Ecostructures ha desenvolupat un biomaterial innovador, derivat de subproductes de la indústria siderúrgica i agroalimentària, que s’utilitza per a la construcció d’estructures de regeneració d’ecosistemes marins. Aquest estiu ha començat una prova pilot del projecte a la costa de Vilanova i la Geltrú.

Per aquest projecte, Ocean Ecostructures ha comptat amb el suport i un ajut de més de 392.000 euros d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, a través de la línia d’ajuts Nuclis d’R+D empresarial. El projecte també compta amb la cooperació del centre SARTI de la UPC (centre TECNIO) i l’empresa BarnaSteel, així com amb la col·laboració del centre tecnològic Leitat.

D’acord amb la directora d’operacions de l’empresa, Mireia de Mas Romeu,“amb aquest procés es fomenta l’economia circular, ja que com a matèria primera es fan servir subproductes i excedents de dues indústries que, d’altra manera, serien considerats residus i no es reaprofitarien”. “A través de la nostra tecnologia podem desenvolupar estructures basades en substrat natural que afavoreixen la formació de nous hàbitats per les espècies marines, i així aconseguim reduir també la petjada de carboni en aquest procediment de regeneració ambiental”, remarca.

En concret, el producte final es compon de restes d’escòria blanca, residus provinents de la indústria siderúrgica, i closques d’ou i de bivalves (com els musclos o les ostres), procedents de la indústria agroalimentària, que donen lloc a un nou material conglomerat. La prova pilot iniciada aquest mes de juliol consisteix en la implantació de les primeres mostres del material al fons marí, a l’observatori OBSEA del centre SARTI de la UPC. En el marc de la prova, també s’analitzarà la resistència del material i el seu comportament al llarg del cicle de vida. Un cop superada aquesta fase, s’imprimiran mitjançant tecnologies 3D els dissenys definitius, que seran semblants a una roca natural. Ocean Ecostructures i els socis del projecte provaran altres materials per trobar-ne el definitiu, que esperen aconseguir el 2024, que compleixi amb els objectius.

Ocean Ecostructures es va fundar el 2020 i té seu a Barcelona. L’empresa col·labora amb diversos centres científics de referència com el CSIC, la UPC i entitats privades referents del sector.

Contingut relacionat

Carregant...
x