Catalonia Talent

Catalonia Talent

Neix 'Catalunya Rural Hub', una iniciativa per incentivar l'arrelament del talent digital a les zones rurals de Catalunya

19 d'abril de 2021

Articles - Indústria i Territori

Promoure la deslocalització parcial o indefinida del talent digital congregat a l’àrea metropolitana de Barcelona cap a entorns rurals i menys poblats de Catalunya on aquests professionals digitals puguin arribar a arrelar-se i desenvolupar-hi la seva vida personal i professional.

Aquest és l’objectiu de ‘Catalunya Rural Hub’, un projecte impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i Mobile World Capital Barcelona, en el marc de l’aliança Barcelona Digital Talent, que busca fomentar el desenvolupament de la nova economia digital arreu de Catalunya i alhora impactar positivament en el teixit productiu, comercial i econòmic del territori.

Aquesta iniciativa, pionera a l’Estat, ha estat presentada avui al Centre de Cultura i Natura de La Vall d’en Bas Can Trona per Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals; Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de Mobile World Capital Barcelona i portaveu de Barcelona Digital Talent, i Lluís Amat, alcalde de La Vall d’en Bas.

A causa de la situació actual, marcada per la pandèmia, la tendència d’emigrar fora de Barcelona s’ha accentuat des del passat mes de juny. El 8% de la població de Barcelona ha decidit deixar la ciutat, segons les últimes dades de l’Oficina Municipal de Dades (OMD).

Aquesta tendència, provocada  per la  creixent digitalització de les empreses i l’augment del treball en remot, així com per  la voluntat dels professionals de traslladar el seu entorn de treball i la seva llar a un medi rural per millorar la seva qualitat de vida, genera noves oportunitats per als pobles rurals d’augmentar la població i activar l’economia.

Catalunya Rural Hub

El projecte pilot Catalunya Rural Hub ofereix a 20 professionals de l’àmbit digital la possibilitat de realitzar una estada d’una setmana a La Vall d’en Bas per viure de primera mà l’experiència de residir i treballar en remot des d’una zona rural de Catalunya.

La prova, adreçada a professionals autònoms, treballadors d’empreses del sector TIC i personal de l’Administració Pública, constarà de dos lots de 10 persones que tindran lloc en dues setmanes del mes de maig (del 3 al 7 de maig i del 17 al 21 de maig).

Durant cinc dies, les i els participants traslladaran el seu lloc de treball a la Garrotxa i compartiran coworking i experiències amb un equip reduït de professionals de diferents perfils i corporacions. Més enllà d’això, se’ls oferirà activitats d’interrelació amb els agents del territori, perquè puguin millorar i aprofundir el seu coneixement sobre les oportunitats que ofereix aquest entorn, impactar positivament en el teixit econòmic, comercial i productiu de la zona i fins i tot decidir arrelar-s’hi per desenvolupar-hi nous negocis i una nova economia digital.

Per fer possible aquesta experiència, i estendre-la arreu de Catalunya, és imprescindible una bona connectivitat al territori. En aquest sentit, la xarxa de fibra òptica pública desplegada pel Govern els darrers anys, que ja arriba a totes les comarques de Catalunya i al 91% de la població, és una infraestructura clau per garantir la implementació d’un nou model laboral descentralitzat, que permeti desenvolupar-se professionalment allà on es vulgui i desenvolupar a tot el territori les oportunitats que ofereix la nova economia digital.

Durant la presentació, el conseller Jordi Puigneró ha assegurat que Catalunya Rural Hub “representa un gran antídot contra el despoblament”. Per Puigneró, “el Govern ha fet un esforç en aquesta legislatura per estendre la xarxa de fibra òptica a tot el territori. Ara -ha afegit- toca desplegar talent digital a tot el país”.

Jordi Arrufí, director de Talent Digital de Mobile World Capital Barcelona, ha afegit que aquest projecte va més enllà d’un pilot i que la intenció és que en un futur es pugui estendre per diferents punts del territori. “Aquesta experiència posa de manifest que la col·laboració publico-privada pot ser un revulsiu per fer front a la demanda de talent digital actual”, ha concretat.

Per la seva banda, l’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, ha afirmat que “és un encert aquesta aposta per un entorn com el nostre perquè reivindiquem una ruralitat que treballa per la innovació, la renovació i el talent”.

 

Temes territorihubrural

Contingut relacionat

Carregant...
x