Les empreses catalanes han captat 766 milions d’euros dels fons Next Generation de la Comissió Europea des que es van activar a mitjans del 2021, un 21,09% del total atorgat a empreses de l’Estat espanyol, segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. És una de les principals conclusions del primer balanç que es fa a Catalunya sobre l’accés del teixit productiu a les convocatòries de concurrència competitiva d’aquests fons europeus activades per diversos ministeris i organismes de l’Estat espanyol.
Ho han anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero i Circuns. Torrent ha explicat que fins ara 618 empreses han accedit als fons Next Generation, gairebé un 24% del total. És a dir, 1 de cada 4 empreses de l’Estat espanyol que han obtingut finançament d’aquests ajuts per transformar l’economia europea és catalana.
El conseller ha explicat que “tot i que Catalunya representa el 16% de la població espanyola, suposa el 21% del finançament dels fons Next Generation i el 24% del total d’empreses que hi han accedit: una mostra més de la capacitat de les empreses catalanes de liderar la transformació de l’economia mitjançant la palanca històrica que suposen aquests ajuts”. Tot i això, el titular d’Empresa i Treball s’ha mostrat “convençut” que Catalunya “encara podria obtenir molts més bons resultats amb una gestió directa dels fons, des de la proximitat i amb el màxim coneixement de la realitat empresarial catalana”. “No té sentit haver de passar per Madrid”, ha lamentat.
Segons les dades d’ACCIÓ, les 618 empreses catalanes que han aconseguit fons són majoritàriament pimes (un 83%) i són de 31 comarques diferents. Destaquen el Barcelonès (46,8% de les empreses catalanes beneficiàries), el Vallès Occidental (17,8%), el Baix Llobregat (10,4%), el Vallès Oriental (5%) i el Gironès (4%).
Respecte els projectes empresarials que es duran a terme amb els fons Next Generation a Catalunya destaquen els d’R+D (9,5% del total), i sectorialment dels àmbits dels sistemes industrials (26%), la salut (16,5%), la química, energia i recursos (8,4%), la mobilitat sostenible (8,2%) i les indústries basades en l’experiència (6,8%).
Suport per accedir als ajuts Next Generation
Per la seva banda, el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero, ha assegurat que la Generalitat es va activar des del primer minut per “maximitzar l’accés de les empreses catalanes a aquests recursos, que han de servir per reconstruir les bases del sistema productiu, fer-lo més resilient i sostenible, adaptar-lo als reptes globals, i avançar en la transició ecològica i digital”. “Som conscients de la complexitat d’aquest instrument, que si poguéssim gestionar de manera directa seria molt més àgil i directe, i per això vam posar en marxa de seguida l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ per garantir l’accés de màxim nombre d’empreses a aquest fons”, ha destacat.
Amb aquest objectiu, des de l’obertura de l’oficina a finals del 2021 s’han assessorat més de 1.500 empreses catalanes per accedir a convocatòries de fons Next Generation EU. Fins ara, 126 empreses catalanes que han rebut l’assessorament de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ han aconseguit finançament: representen el 22,6% del total d’empreses catalanes que n’han obtingut.
A més, actualment hi ha 5.000 inscrits al servei d’alertes personalitzades per conèixer les convocatòries que més s’adapten als seus projectes empresarials. També destaca el fet que s’han registrat més de 8.000 participants a les sessions organitzades per ACCIÓ per conèixer com accedir als fons Next Generation EU.