Catalonia Talent

Catalonia Talent

L'Economia digital a Catalunya, un volum de negoci de 34.783 MEUR

29 de febrer de 2024

Articles - Economia

Durant la inauguració del Mobile World Congress 2024, ACCIÓ ha presentat un informe revelador sobre l'estat de l'economia digital a Catalunya. Segons aquesta anàlisi de l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball, les empreses catalanes dedicades a l'economia digital han assolit un impressionant volum de negoci de 34.783 milions d'euros. Aquesta xifra representa un notori increment del 15,3% en comparació amb el 2021 i correspon al 12,9% del Producte Interior Brut (PIB) català.

El concepte d'economia digital, segons l'informe, abarca tota activitat econòmica derivada de les connexions en línia entre persones, empreses, dispositius, dades i processos. Aquest àmbit inclou empreses de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), així com altres àrees digitals com ara videojocs, indústria audiovisual, comerç electrònic, startups, indústria 4.0, smart cities i enginyeria de les TIC.

Les dades revelen que les companyies catalanes especialitzades en aquest sector han augmentat a 23.482, representant un creixement del 6,5% en l'últim any. Aquesta vital indústria dóna feina a 185.851 persones, amb un creixement interanual del 1,7%. Destaca també que més de la meitat d'aquestes empreses (56%) tenen menys de 10 anys d'existència, i un 8,7% són startups.

L'informe posa de manifest el potencial internacional del sector, amb un 14,1% de les empreses d'economia digital catalanes que es dediquen a l'exportació, indicant un clar camí cap a la internacionalització.

A més, l'economia digital ha esdevingut un magnet per a la inversió estrangera, representant el 43% dels projectes d'inversió realitzats a Catalunya entre el 2019 i el 2023. Al 2023, Catalunya ha estat la segona regió de la Unió Europea amb més projectes captats (6,2% del total), demostrant la seva capacitat d'atracció.

Amb 140 hubs tecnològics internacionals al tancar el 2023, un 11% més que l'any anterior, Catalunya ha demostrat ser un pol d'atracció per al talent i la inversió internacional. Aquesta tendència és recollida en l'informe Tech Hubs Overview, realitzat per Mobile World Capital Barcelona amb la col·laboració d'ACCIÓ i l'Ajuntament de Barcelona. D'aquests 140, un 87% han rebut el suport d'ACCIÓ per establir-se a Catalunya.

L'informe també destaca els actius que consoliden Catalunya com un hub tecnològic de primera línia a escala mundial, incloent-hi el reconeixement com el millor ecosistema de startups del sud d'Europa i Barcelona com la segona ubicació preferida pels fundadors per establir les seves empreses emergents. Amb una classificació com a strong innovator al rànquing d'innovació europeu, Catalunya continua sent una força impulsora en la transferència de tecnologia, amb infraestructures científiques i centres d'R+D de renom com el sincrotró ALBA i el supercomputador MareNostrum, a més d'esdeveniments tecnològics internacionals de prestigi com el MWC i l'ISE.

Redacció: Oriol Sampera

Contingut relacionat

Carregant...
x