Catalonia Talent

Catalonia Talent

Evitar fugues d'aigua, per mitjà de Bigdata

28 de març de 2024

Articles - Medi Ambient

El Catalan Water Partnership (CWP), clúster de l’aigua, ha impulsat un projecte de big data per compartir dades de més de 2.700 km de canonades de Catalunya. Aquesta iniciativa, anomenada Fluent, compta amb la participació de cinc socis, entre ells Aigües Manresa, TAIGUA, Aigües de Mataró, AVENTEC i BGEO, amb l'objectiu de prevenir avaries i minimitzar les fuites d’aigua en quatre companyies d’aigües de Catalunya.

El suport del Govern, a través d’ACCIÓ, ha facilitat un ajut de 65.600 euros al projecte. El consorci, format pel CWP, aglutina dades del sistema de canonades de les quatre companyies participants, que serveixen gairebé 260.000 abonats, amb la intenció de futur d’incorporar dades de més municipis. Utilitzant big data, es pretén obtenir coneixement sobre l'estat de les canonades per dissenyar un algoritme capaç d’identificar zones amb major risc d’avaries, optimitzant així la planificació d'obres de renovació de la xarxa de distribució.

Xavier Amores, clúster manager del CWP, destaca la importància de la digitalització en la gestió de l’aigua, especialment en un context de sequera. El projecte Fluent aspira a reduir el volum d’aigua no registrada, actualment al voltant del 25% als sistemes de canonades de Catalunya, amb un objectiu clar: disminuir les fuites. Amb aquesta col·laboració entre empreses d’aigües i tecnològiques, es busca establir exemples de bones pràctiques en el sector. Respecte a la privadesa de les dades, el consorci les gestionarà íntegrament, garantint que cada empresa només tingui accés a les seves pròpies.

Natàlia Recolons

Contingut relacionat

Carregant...
x