La formació de la Comissió es completa amb la participació de representants de tots els àmbits del Govern i les direccions de diversos organismes públics, amb la possibilitat d’incorporar altres entitats públiques de Catalunya i experts en la matèria. Aquest òrgan, establert en l'acord de govern del passat 27 de febrer, té com a objectius principals impulsar i supervisar l'aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA) en els serveis públics de l'Administració de la Generalitat, així com avaluar-ne l'impacte i vetllar pel compliment de les normatives i les pràctiques ètiques.
La reunió constitutiva, presidida pel secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Marc Realp i Campalans, ha iniciat l'elaboració d'una estratègia conjunta per implementar la IA a la Generalitat. L'objectiu és fer de Catalunya un referent en l'ús fiable de la IA, seguint els principis de transparència, responsabilitat, equitat, seguretat, sostenibilitat i l'arrelament al territori.
A més de definir l'estratègia global, la Comissió ha activat grups de treball per abordar accions concretes i urgents. D'una banda, s'està elaborant una guia de riscos per estandarditzar el procediment d'identificació, avaluació, mitigació i monitorització dels riscos relacionats amb l'ús de la IA a tota la Generalitat. D'altra banda, es treballa en la creació d'un registre que reculli informació sobre els sistemes d'IA de la Generalitat, amb l'objectiu de comunicar-la a la ciutadania per garantir la transparència en aquest àmbit.
Albert Torras