Catalonia Talent

Catalonia Talent

El Ripollès: neu, història i paisatge

2 de gener de 2022

Articles - Catalunya Neu

El Ripollès és una de les comarques de neu del nostre país per excel·lència. En ple d'hivern, s'omple de catalans i turistes amb ganes de trobar-hi un espai de pau i repòs, salut i bona gastronomia, esports i aventures, i mil i una històries que s'enclaven en el nostre passat remot. Natura, paisatges, esport i salut són les petjades d'un passeig per aquests paratges naturals, alguns encara força desconeguts.

La il·lusió per gaudir de les muntanyes torna a Catalunya després de dos anys de pandèmia i la ciutadania puja a la muntanya a gaudir d'aquests dies familiars. Estacions i pistes d'esquí, parcs naturals, espais protegits, localitats turístiques, pobles màgics del Pirineu, valls plenes d'activitats per a les famílies, i una gastronomia d'hivern espectacular són els ingredients bàsics per a una passejada setmanal per aquests indrets.

El Catalonia Talent us proposa setmanalment diverses idees per a gaudir de la temporada d'hivern al Pirineu. Avui volem acompanyar-vos fins al Ripollès, on Vall de Núria destaca com a punt neuràlgic dels esports d'hivern, amb una estació oberta tot l'any gràcies a la confluència d'esports, natura i senderisme, història i turisme religiós, ja des de l'any 700, i un accés amb el tren cremallera que esdevé un espectacle únic per a joves i grans. En aquest sentit, Vall de Núria és la porta d’entrada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, un parc de més de 14.000 ha repartida entre 7 municipis. Amb cims que assoleixen pràcticament els 3.000 m (Puigmal 2910 m, Bastiments 2881 m), defineix un espai natural singular, darrer exemple típic de l’alta muntanya pirinenca que davalla vers el Mediterrani.

Vallter és l’estació de muntanya més mediterrània dels Pirineus i se situa al circ d’origen glacial de Morens-Ull de Ter, amb el seu cim a 2.535 metres d’altitud on, en dies clars, s’arriba a veure la Costa Brava. Amb 43 hectàrees, Vallter és un centre d’hivern d’esquí i muntanya que compta amb 15 km esquiables, repartits en 18 traçats d’esquí alpí i surf de neu a més de tres recorreguts de freeride i 4 itineraris de muntanya.

El Ripollès no només acull enclavaments històrics cabdals per al país, com el Monestir de Ripoll o el de Sant Joan de les Abadesses, sinó petites vil·les, com Beget, declarada el 1983 Patrimoni Històric Monumental i que compta amb el reconeixement de “Poble amb Encant” de l’Agència Catalana de Turisme, o el de Dòrria, situat a la Vall de Ribes, i que fou declarat Conjunt Patrimoni Històric i Artístic. És un dels pobles habitats més alts de Catalunya, travessat pel camí reial que unia les valls del Ter amb la Cerdanya. S’hi pot trobar la petita església romànica de Sant Víctor de Dòrria. No podem deixar de recomanar-vos un passeig pel nucli medieval deVallfogona de Ripollès, antigament emmurallat, amb carrers enllosats i cases del segle XVII i XVIII.

Pels amants del senderisme, heu de saber que el Ripollès és l'inici d'Itinerannia, una xarxa de senders senyalitzats de més de 2.500 km entre les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà, que recupera els antics camins històrics entre el Pirineu de Girona i la Costa Brava, que amb la Ruta del ferro i carbó d'Ogassa, o la via ferrada de Ribes de Freser, constitueixen una opció òptima per als amants de la natura i el paisatge.

El complement magnífic per a una estada d'esquí, ja sigui a la coneguda Vall de Núria o a Vallter és una gastronomia de primera qualitat. Més de 200 hotels i 160 restaurants al llarg dels 19 municipis de la comarca, on trobareu el reconegut embotit del Ripollès, productes de l’hort i la ramaderia, formatges, dolços, galetes com les famoses galetes de Camprodon, i la mel recollida als panals de la comarca.

Un espai idíl·lic comunicat amb ferrocarril a través de la línia de Ripoll i Ribes de Freser, que us acosta a l'alta muntanya d'una forma fàcil i còmoda.

Contingut relacionat

Carregant...
x