Catalonia Talent

Catalonia Talent

L'Alt Urgell. Emociona't al paradís de la neu

11 de gener de 2022

Articles - Catalunya Neu

Amb capital a La Seu d'Urgell, l'Alt Urgell és una de les comarques més rellevants de la història del nostre país. Bressol de la cultura catalana, el Comtat d'Urgell esdevingué, des de l'Edat Mitjana, un nucli de poder polític i religiós amb notable influència al país, com a nexe també amb les valls del Pirineu, amb l'Aragó i amb França, a més d'Andorra.

Quan arriba l'hivern, la comarca sencera, amb les valls i muntanyes, i el Parc Natural del Cadí - Moixeró, es cobreixen de neu per oferir al visitant, parelles, famílies i grups, les millors vistes i sensacions d'unes vacances i caps de setmana nadalencs somiats.

Entre els paratges naturals, cal destacar algunes de les pistes d'alta muntanya i de fons del país més reconegudes, com Tuixent-La Vansa, Tavascan, o Sant Joan de l'Erm. Situada a la cara nord del massís del Port del Comte, Tuixent - La Vansa gaudeix d'unes precioses vistes al massís del Pedraforca i a la vessant sud de la Serra del Cadí. No només podeu gaudir d'aquests paisatges si no també d'una de les pistes més tradicionals del país en esquí nòrdic. Tuixent - La Vansa disposa d'una escola d'esquí i un conjunt d'activitats educatives que tenen en compte l'entorn natural, i institucions com el Museu de les Trementinaires o el Centre de flora del Cadí Moixeró.

Tuixent és una de les estacions que formen part de Tot Nòrdic, campanya de la Mancomunitat de Municipis per a la  promoció d’esquí amb el taló lliure que inclou les set estacions  catalanes d’aquest esport com són Guils, Lles,  Aransa, Virós - Vall Ferrera i les tres de l'Alt Urgell: Sant Joan de l’Erm, Tuixent - la Vansa i Tavascan.

Situada entre l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà, dins el  Parc Natural de l’Alt Pirineu, Sant Joan de l’Erm es caracteritza per la seva varietat de circuits que  transcorren per espectaculars boscos d’avets, bedolls i pi negre. El refugi de la Basseta és el principal nucli de l’estació i centre de moltes activitats  al llarg de tot l’any.

L’estació de Tavascan, que compta amb un circuit  d’esquí nòrdic, està situada a 10 quilòmetres del  poble de Tavascan, també a l’Alt Urgell. Es caracteritza per un ambient d’alta muntanya en què els practicants de l’esquí alpí, el surf de neu, l’esquí de fons  o la travessa poden gaudir d’una petita estació  amb unes grans pistes. Entre les activitats complementàries a Tavascan, cal baixar a la vall, on es pot visitar la Central hidroelèctrica de Tavascan, completar la jornada amb activitats de pesca - de maig a octubre -, o amb visites culturals a la capella romànica d'Aineto, a les ruïnes del Castell de Lladorre, el Pont de Borito o la Font de Sofre, també a Lladorre.

La visita a l'Alt Urgell, després d'unes jornades de neu i esquí de fons a les pistes es pot complementar amb rutes de senderisme, com els GR-1 i GR-7, que passen per la comarca, una dotzena de museus que van des del Museu dels Raiers al Museu del Pagès, el Museu de l l'Acordió  i l'Antiga fàbrica de Llanes. Molt recomanable és resseguir el curs del Segre al llarg de tota la comarca, i descobrir l'única catedral romànica del país, la de la Seu d'Urgell.

I per aquells més llaminers, algun dels productes més coneguts del país, com la Mantega Cadí, el Formatge Urgèlia, o la Identificació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus, una carn tendra i gustosa de vedells criats de forma tradicional.

Contingut relacionat

Carregant...
x