Catalonia Talent

Catalonia Talent

El Port de Barcelona i Tech Barcelona inauguren BlueTechPort, el hub d'innovació en economia blava

6 de juliol de 2023

Articles - Economia

El Port de Barcelona i Tech Barcelona han inaugurat el BlueTechPort, un nou espai d’innovació per a empreses que té com a objectiu impulsar la innovació en tots els sectors relacionats amb l’economia blava. L’espai, ubicat al Pier 01 que Tech Barcelona té al Palau de Mar, acollirà empreses i projectes emprenedors vinculats al sector portuari, logístic i del turisme blau, però també a sectors més disruptius, com la robòtica submarina, la intel·ligència artificial aplicada al medi marí, la recuperació de la biodiversitat del mar o components farmacèutics fets a base de productes marins, entre d’altres.

“Tots aquests sectors suposen noves oportunitats per l’ecosistema marítim i portuari i des del Port de Barcelona volem estar al costat d’aquestes iniciatives, esdevenint un referent de l’economia blava a Europa”, ha apuntat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, en l’acte de presentació de l’espai

L’espai BlueTechPort, el primer d’aquestes característiques al Port de Barcelona, suposa un pas més en el compromís amb la innovació en l’economia blava, tal i com està plasmat en el Pla d’Innovació aprovat l’any 2021. Mitjançant aquest pla, materialitzat en iniciatives concretes com el BlueTechPort o la Fundació BCN Port Innovation, el Port de Barcelona integra la innovació en la seva estratègia global per esdevenir un port més sostenible i competitiu i generar beneficis per la comunitat logístic-portuària, per als seus clients i per a la ciutadania.

La col·laboració amb Tech Barcelona, permetrà a les empreses que s’instal·lin al BlueTechPort gaudir de tots els beneficis de que disposen les startups que formen part de l’ecosistema i és una mostra més de la xarxa d’aliances sobre la que el Port de Barcelona està construint la seva estratègia d’innovació oberta. Aquest ecosistema innovador configurarà el Blue District, pensat en generar sinergies entre les diferents institucions i empreses presents al Port de Barcelona però alhora obert a atreure empreses i centres de recerca de referència més enllà del recinte portuari.

“L’any 2013, amb la creació de Tech Barcelona, vam ser pioners a agrupar i enfortir l’ecosistema tecnològic i digital de Barcelona al costat dels millors emprenedors de la ciutat. Ara, 10 anys després, el nostre esperit pioner segueix intacte: la creació del BlueTechPort juntament amb el Port de Barcelona permetrà consolidar i desenvolupar l’economia blava, un sector estratègic que tindrà un paper fonamental en la transformació de la ciutat”, ha declarat Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona, en l’acte d’inauguració.

El Pier01, un antic magatzem situat al costat del mar i propietat del Port de Barcelona, és des de 2016 la seu de Tech Barcelona, l’associació pionera que vertebra i impulsa l’ecosistema tecnològic i digital de Barcelona. L’associació representa a més de 1.300 empreses, des d’startups a grans corporacions, sempre amb la innovació i la tecnologia com a comú denominador.

L’edifici, reconegut l’any 2017 com un dels cinc centres d’innovació més importants del món segons la revista Forbes, acull desenes de projectes: des d’startups innovadores en salut o energia, fins a espais d’innovació de grans companyies com CaixaBank, Naturgy o Damm, a més de venture builders com Antai o Napptilus. En definitiva, ha esdevingut un punt de referència per tothom que vol conèixer com funciona l’ecosistema tecnològic i digital de la ciutat. Barcelona, el principal hub tecnològic del sud d’Europa i la segona ciutat preferida pels emprenedors per crear startups, compta amb la presència de més de 2.000 startups i 100 hubs tecnològics de multinacionals.

La sostenibilitat és un dels eixos estratègics de les empreses que integren l’ecosistema tecnològic i digital de Barcelona. L’aliança entre el Port de Barcelona i Tech Barcelona, per tant, representa una oportunitat única per a desenvolupar l’economia blava de la ciutat i consolidar el sector com un referent internacional.
 
Espai per a empreses
El BlueTechPort està pensat per acollir empreses emergents, scale-ups i projectes innovadors d’empreses consolidades, que comptaran amb el suport i col·laboració del Port de Barcelona per realitzar proves pilot o provar prototips dels seus projectes, utilitzant el port com un sandbox on testejar les seves idees i propostes. Aquesta col·laboració també els permetrà accedir a fons i subvencions pels sectors de l’economia blava vinculats amb l’activitat marítima i portuària alhora que s’integren en el creixent ecosistema d’innovació entorn el Port de Barcelona i de Tech Barcelona.

La ubicació del BlueTechPort al Pier 01 és l’embrió del futur espai que el Port de Barcelona desenvoluparà en els actuals tinglados del Moll de Sant Bertran. Després de l’estiu, es començarà a treballar en el projecte de rehabilitació, reformant els tinglados per acollir el primer edifici ecosistèmic destinat al desenvolupament de l’economia blava. Però abans, es farà realitat una segona fase: l’ampliació del BlueTechPort en els espais del moll de Barcelona que es recuperaran de la Copa Amèrica de Vela un cop acabi la competició.

Contingut relacionat

Carregant...
x