Catalonia Talent

Catalonia Talent

El nou programa Fundació “la Caixa” – BIST Chemical Biology impulsa un hub per al disseny de nous fàrmacs a Barcelona

3 de març de 2021

Articles - Salut

La Fundació “la Caixa” i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), llancen el programa Fundació “la Caixa” – BIST Chemical Biology destinat a impulsar la recerca en biologia química i l’obtenció de nous medicaments. Dos centres, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, s’uneixen a aquesta iniciativa, amb la incorporació de dues noves líders de grup, les doctores Irene Marco-Rius (IBEC) i Cristina Mayor-Ruiz (IRB Barcelona), que dirigiran els seus propis grups d’investigació en biologia química en els seus respectius centres, tot establint un marc de col·laboració en recerca multidisciplinària.

Els principals objectius del projecte són posar en marxa un potent programa de recerca en aquesta disciplina i atraure talent, tot creant un hub de biologia química a la ciutat de Barcelona. Amb la col·laboració dels dos centres referents, l’IBEC i l’IRB Barcelona, s’afavoreix la recerca multidisciplinària i l’establiment d’un important nucli en aquesta ciutat, obrint la porta a noves col·laboracions entre centres i nous projectes en biologia química.

Per la seva banda, la Dra. Irene Marco-Rius explica que el seu grup es focalitzarà en el desenvolupament de tecnologies innovadores d’imatge molecular per diagnosticar malalties i avaluar la resposta al tractament de manera precoç. “Les cèl·lules del nostre cos s’adapten ràpidament al seu entorn i canvien la manera com aconsegueixen els nutrients i l’energia que els cal per sobreviure. El meu grup treballa amb una tecnologia que ens permet estudiar aquestes reaccions químiques dins el nostre cos, o fent servir bioenginyeria de teixits, i trobar marcadors de malalties o de resposta a un fàrmac abans que es produeixin canvis anatòmics.

Per exemple, podem distingir entre cèl·lules cancerígenes i cèl·lules sanes dins el cos fent servir un aparell de ressonància magnètica sense necessitat de fer una biòpsia i sense dolor.” La Dra. Marco-Rius comenta que “la recerca biomèdica és molt multidisciplinària, i els grans avenços necessiten d’un nucli d’excel·lència que fomenti la col·laboració i l’intercanvi de coneixement. En aquest sentit, Barcelona i el programa de la Fundació “la Caixa” i el BIST són una peça clau perquè puguem seguir fent recerca d’avantguarda.”

Per altra banda, la Dra. Mayor-Ruiz subratlla que “la biologia química té un gran potencial traslacional, especialment per a la producció de nous fàrmacs, pel que resulta especialment interessant impulsar un nucli potent d’aquesta disciplina en un entorn com Barcelona, amb una important indústria farmacèutica”. El nou laboratori de Cristina Mayor-Ruiz treballa en degradació dirigida de proteïnes, una tècnica innovadora amb aplicacions terapèutiques. “El que fem és utilitzar entitats químiques (fàrmacs) per a reprogramar mecanismes que les nostres cèl·lules empren de forma natural per a degradar proteïnes. Nosaltres redirigim aquests mecanismes contra proteïnes que tenen interès terapèutic, per exemple en el tractament del càncer i, en concret, en el de pàncrees, per al qual no hi ha pràcticament cap tractament disponible actualment”.

Contingut relacionat

Carregant...
x