Catalonia Talent

Catalonia Talent

La inversió en 'startups' de salut a Catalunya torna a superar els 200 milions d'euros el 2021

26 de gener de 2022

Articles - Salut

La inversió en startups de salut de la BioRegió continua a l'alça i ha tornat a superar la barrera dels 200 milions per segon any consecutiu, tot i la pandèmia de la COVID-19. En total, han aixecat 238 milions d'euros d'inversió, la xifra més alta registrada fins la data. El finançament provinent de capital risc (venture capital) ha estat el principal motor d'aquest creixement, acumulant més de 187 milions d'euros i representa el 79% del total de capital aixecat, una xifra que s'ha triplicat respecte el 2019.

El 83% del capital aixecat ha estat en operacions que compten amb inversors internacionals. De fet, més del 90% de les operacions de més de 10 milions d'euros estan "sindicades" (compartides) entre inversors establerts a la BioRegió i inversors internacionals. En aquest sentit, el nombre d'inversors internacionals que han participat a rondes s'apropa ja al centenar, i gairebé s'han doblat des de 2019. Provenen majoritàriament d'Europa (51) i Estats Units (31), i entre els quals destaquen firmes o corporate ventures internacionals com Boheringer, Kurma Partners, Idinvest, Pontifax, Roche o Wellington.

En el 2021 es van tancar un total de 36 operacions, un nombre inferior respecte l'any anterior (41), però superior en quant a import mitjà per operació. Cal esmentar, un any més, la inversió canalitzada a través de fons de crowdequity, que supera anualment els 10 milions des de 2019. 

Pel que fa a la tendència d'inversió, 2021 ha destacat pel creixement de la inversió en tecnologies mèdiques, que s'ha multiplicat per 2,4 respecte el 2020. Aquest increment s'ha degut, principalment, a dues operacions de capital risc importants: els 41 milions d'euros d'Impress – que  s'ha convertit en la ronda més alta de la història de la BioRegió – i els 25 milions d'euros de Corus Dental, ambdues companyies de salut dental. Per altra banda, les companyies digital health aconsegueixen gairebé duplicar la inversió respecte a 2020, consolidant – per 5è any consecutiu – el creixement en inversió captada, i que supera ja els 60 milions d'euros. 

"L'any 2021 ha estat, sens dubte, un any excepcional" declara Robert Fabregat, director general de Biocat. "L'ecosistema ha seguit creixent tot i la pandèmia, generant recerca i innovació d'enorme valor i atraient inversió local i internacional. Hem de posar els nostres esforços en facilitar l'adopció tecnològica pel sistema i en aprofitar el creixement exponencial del segment d'empreses i entitats que treballen en teràpies emergents i en tecnologies transformadores i digital health, per tal d'accelerar l'impacte directe en la salut i benestar de la ciutadania".

El ritme de creació d'startups dels darrers anys presenta una mitjana d'una nova empresa per setmana, amb un avançament destacat de les biotecnològiques que treballen en teràpies, que han crescut un 31% des de 2018. La major part d'aquestes companyies són spinoffs sorgides d'instituts de recerca i universitats com el BSC, ICFO, IDIBAPS, IJC, IGTP, IMIM, IRB, l'Hospital SJD, la UPF i la UB. L'Informe també relaciona la creació i la inversió d'aquesta tipologia d'empreses, entre les quals destaquen les 24 que compten amb un/a investigador/a ICREA, que fins 2021 han obtingut una inversió total de 184 milions d'euros: un 50% més que l'any anterior (120 milions d'euros).  

En l'apartat de grans operacions, i tot i que enguany no han tingut lloc sortides a borsa, cal subratllar el nombre d'exits empresarials (adquisicions) de companyies locals a altres empreses, majoritàriament americanes, d'entre les quals destaca GoodGut, una spinoff de la UdG i de l'IDIBGI, que ha estat adquirida per la multinacional farmacèutica catalana HIPRA. "Aquesta operació és un clar exemple de la cooperació entre empreses i del rol tractor que les empreses ja consolidades han de jugar a l'ecosistema català per tal de seguir apropant les solucions innovadores als pacients i al sistema de salut", declara Jaume Amat, president de CataloniaBio & HealthTech. 

El marc temporal en què la recerca i les noves teràpies tindran un impacte en els pacients es reflecteix a través del pipeline de la BioRegió, amb un total de 56 teràpies en desenvolupament i una gran varietat d'àrees clíniques (principalment en oncologia, hematologia, dermatologia, sistema nerviós central i malalties infecciones), algunes de les quals es troben ja en fases IIb i III, i per tant, més a prop de ser comercialitzades i d'arribar a la ciutadania. 

A més del creixent nombre d'inversors internacionals, la BioRegió també consolida l'activitat dels VC establerts a Catalunya, especialitzats i sòlids, que inverteixen activament al mateix ecosistema i fora de l'àmbit català. Per segon any consecutiu, la xifra de capital compromès pels fons locals ronda els 100M€. Es confirma que cada any que passa l'ecosistema català acumula un major nombre d'inversors especialitzats que aposten per la innovació local.

En el capítol de consulta als socis de CataloniaBio & Healthtech, les empreses confirmen mantenir majoritàriament les inversions en R+D a Catalunya. De les startup biotec i tecmed, el destí majoritari és Catalunya: més del 52% en biotec i del 78% en tecmed. També destaca un alt nivell de col·laboracions en l'àmbit de la R+D entre el teixit d'startups i les entitats de recerca de la BioRegió. Un 90% de les startups biotec o tecmed declaren tenir col·laboracions amb la xarxa d'entitats de recerca, universitats o hospitals, una dada que posa de manifest la capacitat de transferència dins de l'ecosistema.

Un sector en creixement, tot i la pandèmia 

L'Informe 2021 també repassa altres indicadors macroeconòmics i d'innovació del sector de ciències de la vida i la salut, com la facturació i l'ocupació de les empreses, que s'han incrementat tot i la pandèmia, i que han impactat en l'augment del PIB sectorial, que ja representa el 8,7% del PIB de Catalunya (un 1,4% més que el 2018). El sector aglutina més de 1.300 empreses que exporten més del 50% de productes de ciències de la vida i la salut de l'estat d'espanyol, que dona feina a 244.000 persones (més del 8% de la població ocupada de Catalunya)  i que es consolida com un dels hubs més atractius d'Europa amb l'aterratge constant de centres d'innovació internacionals.

En aquest sentit, segons ha anunciat la directora general d'Indústria i consellera delegada d'ACCIÓ, Natàlia Mas, "Catalunya ha captat més de 700 milions d'euros d'inversió estrangera directa (fDi Markets) en els darrers cinc anys en l'àmbit de les ciències de la vida i la salut provinents sobretot d'Alemanya, Estats Units, França i Japó, unes inversions estrangeres que s'han traduït en la creació de 3.000 llocs de treball qualificats". De fet, segons els rànquings internacionals "Barcelona és la ubicació més atractiva del sud d'Europa per invertir en un centre d'R+D en ciències de la vida, sobretot pel talent de primer nivell i les infraestructures científiques de qualitat", ha subratllat. Per tot plegat, Mas ha resumit que l'informe posa de manifest que "Catalunya és un entorn únic a Europa per la combinació d'un fort teixit industrial local de la salut i les ciències de la vida, l'ecosistema d'startups punteres, la presència de multinacionals referents d'aquest àmbit i el potent teixit d'entitats de recerca".

Totes aquestes dades es desprenen de l'Informe de la BioRegió de Catalunya presentat aquest matí, que publica Biocat des de 2009 amb la col·laboració d'AMGEN,  i que en aquesta edició 2021 impulsa juntament amb CataloniaBio & HealthTech i ACCIÓ. L'estudi, que compta també amb les contribucions d'Alira Health, EATRIS+, EY i PONS IP,  s'ha presentat en streaming aquest matí i presencialment, i ha comptat amb el president de la Generalitat de Catalunya i més de 200 professionals del sector. 

Contingut relacionat

Carregant...
x