Catalonia Talent

Catalonia Talent

El 22@Nord atraurà inversions en base als sectors tractors de l’economia verda i circular i indústries creatives

21 de març de 2023

Articles - Indústria i Territori

Enric Urreta, president del 22@Network BCN ha reivindicat la necessitat de consensuar el model econòmic del 22@Nord que ha de permetre al districte superar els reptes actuals que se li plantegen, estretament connectats a l’habitatge, la connectivitat i l’aterratge de talent, empreses i inversions.

En aquest sentit, Urreta ha afirmat que és necessari fer del 22@ un espai on no només treballar, però on voler viure, motiu pel qual ha reclamat que el desenvolupament del 22@Nord inclogui equipaments, serveis i espais necessaris per a l’ús residencial, la formació, la socialització, i la millora de la connectivitat, tant a dins del districte, com amb la resta del territori.

Isabel Sabadí, Directora Executiva del 22@Network BCN, ha fonamentat el sentit d’aquestes demandes amb la presentació de les principals conclusions extretes per l’Observatori 22@Network BCN, una iniciativa finançada per Barcelona Activa amb la finalitat de generar informes de situació socioeconòmica del districte. Segons Sabadí, les conclusions obtingudes deixen clar el model de governança del 22@ és referent i ha de continuar basant-se en la col·laboració publicprivada.

Avui dia, el 22@ alberga 12.150 empreses, 9 universitats, 3 centres tecnològics, 5 incubadores i acceleradores, 35 coworkings i 700 estartups. El Districte de la Innovació ha esdevingut un pol d’atracció, amb un ecosistema consolidat i en constant evolució, amb un 78% dels hubs tecnològics ubicats a la ciutat. A més, el 59% d’empreses Hi Tech de tota Barcelona es concentra en aquest districte.

El 22@Nord, on hi viuen, a dia d’avui, unes 3.000 persones i amb el barri de Provençals del Poblenou amb un creixement significatiu de població en els darrers 20 anys, es llança amb l’estratègia de tot el 22@.

Durant la seva intervenció, Laia Bonet, la Tercera Tinenta d’Alcaldia i responsable d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona, ha emfatitzat la necessitat de promoure l’equilibri social, econòmic i mediambiental, el qual ha de consolidar el 22@ com un clúster urbà i “humà”, que participa en la competitivitat i dinamisme de la ciutat, alhora que promou un model de prosperitat més inclusiu i sostenible. “El 22@Nord esdevindrà un nou pol d’atracció d’inversions i extensió del pol tecnològic, gràcies a una estratègia basada en el foment de les indústries creatives i l’economia verda i circular. Dibuixem la milla creativa (Eix Pere IV i Cristòbal de Moure) com a exemple del desenvolupament econòmic basat en el talent, la creativitat i la sostenibilitat”, ha afegit la tinenta.

Albert Dalmau, Gerent d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, ha puntualitzat que definir l’estratègia del 22@Nord és també parlar del model de ciutat que es vol promoure. Per aquest motiu, Dalmau ha anat un pas més enllà per reivindicar que l’estratègia del 22@Nord “és la punta de llança de l’ofensiva econòmica de la ciutat de Barcelona per oferir 80 noves hectàrees de desenvolupament, amb 1.000.000 m2  de nou sostre econòmic i amb més habitatge. Aquesta aposta es concretarà amb col·laboració publicprivada i l’aposta de l’Ajuntament per fer de tractor i impulsar l’eix verd de Cristóbal de Moure i la Milla Creativa de Pere IV”.

A l’acte, ha quedat palès la voluntat de l’associació 22@Network BCN per reunir i promoure la sinergia conjunta d’empreses, societat, acadèmia i administracions, motiu pel qual s’ha organitzat una taula de diàleg amb Cushman & Wakefield, EURECAT, la UPF, Barcelona Regional, Anteverti i T-Systems, empresa que recentment s’ha traslladat al 22@Nord.

Durant la taula de diàleg s’han posat sobre la taula diverses qüestions que les entitats consideren essencials a tenir en compte a l’hora de definir les polítiques públiques i de planificació estratègica que han de definir el desenvolupament del 22@Nord i del futur del districte.

Les entitats han coincidit en la necessitat que el 22@Nord disposi d’espais d’usos diferenciats per al desenvolupament d’habitatge i d’equipaments que promoguin l’atractiu internacional del districte. Alhora, s’ha fet un reclam per a una major simplificació i flexibilització normativa per a la promoció real de la col·laboració, l’emprenedoria i la innovació, fomentant la transferència de coneixement i la sinergia conjunta que ha de permetre la creació de projectes, productes i serveis que contribueixin a generar un impacte real per al conjunt de la societat.

El 22@Network BCN ha volgut destacar la necessitat que el debat sobre el futur del 22@ tingui unes perspectives de treball a llarg termini i que el 22@ continuï sent un “motor econòmic de Barcelona, de Catalunya, d’Espanya i del Sud d’Europa”, segons ha afirmat Bonet.

Un cas exemplar d’una de les darreres actuacions al 22@ ha estat l’Oficina 22@, ubicada al MediaTIC, que en els dos anys de funcionament que porta funcionant ha atès més de 650 sol·licituds, de les quals un 90% han estat de caràcter informatiu i assessorament urbanístic, i el 10% restant tramitacions d’inici d’activitat.

Contingut relacionat

Carregant...
x