VITAMINE :
Es tracta del spin-off del Barcelona Computing Center i la UPC especialitzada amb l'Edge Computing i xarxes 5g.
Els 2M € aixecats en aquesta seed-round serviran per reforçar el creixement de la companyia.
Cellnex Telecom, Lenovo i Elewit (filial tecnològica del Grup Xarxa Elèctrica) han liderat la ronda d'inversió de la start-up barcelonina Nearby Computing, iniciativa del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb una inversió aproximada de 2 milions d'euros. Nearby Computing, creada el 2018, està especialitzada en orquestració i automatització de processos de xarxes, focalitzada a l’Edge Computing i 5G, un àmbit amb un alt potencial de creixement associat a les seves aplicacions industrials o de gestió de ciutats i grans infraestructures.
Edge Computing, o computació distribuïda, és un dels espais de major creixement potencial al sector de les Tecnologies de Ia Informació, ja que és l'eina que necessiten aplicacions com la Indústria 4.0, l'analítica de vídeo, o la distribució sota demanda de continguts per a desplegar-se de forma massiva als pròxims anys. Per aquestes aplicacions, amb fort impacte en tots els sectors d'activitat, els serveis Edge són l'equivalent als serveis de Cloud Computing que han revolucionat l'última dècada la forma de consumir aplicacions informàtiques a les empreses.
L'Edge és també un component essencial de 5G, que els operadors mòbils han començat a implantar. En aquest àmbit, Nearby Computing s'ha especialitzat des de la seva creació a desenvolupar eines softwre d’orquestració i automatització de xarxes i sistemes, amb aplicació directa als sectors telco, indústria, utilities, i a les futures xarxes de suport al vehicle connectat.
Mitjançant diferents tecnologies d’orquestració, NearbyComputing aconsegueix desplegar i mantenir funcions virtuals de xarxa i aplicacions d'alt valor (visió per computador, realitat augmentada, Internet de les Coses ...) de manera centralitzada i automàtica, extraient la màxima eficiència dels recursos disponibles a la xarxa, garantint els nivells de servei i permetent baixos costos d'operació. Amb la seva tecnologia, NearbyComputing facilita la transformació de les activitats industrials que desitgin incorporar les xarxes de nova generació a les seves operacions.
Els aproximadament 2M€ aixecats en aquesta seed-round serviran per reforçar el creixement de la companyia, mitjançant l'impuls de la comercialització a nivell global dels productes per Edge i 5G que formen la proposta de valor de Nearby Computing.
Els inversors també col·laboraran amb la comercialització de Nearby Computing als mercats on operen, així com a integrar la start-up en alguns dels seus programes més avançats d'innovació, on les tecnologies que l'empresa desenvolupa contribuiran a potenciar les infraestructures, productes i serveis que aquestes corporacions promouen i gestionen.
Cellnex Telecom, que ja era accionista de Nearby Computing, ha incrementat la seva participació a la start-up per "seguir treballant conjuntament -ha destacat Oscar Pallarols, Commercial & Innovation Director d'Cellnex- i créixer amb el desenvolupament de les solucions d'Edge Computing, un dels pilars bàsics de l'ecosistema d'infraestructures de telecomunicacions que seran necessàries per al desplegament del 5G, especialment per a tot tipus d'aplicacions i sectors, com la Indústria 4.0, en què la latència -temps de resposta- és crític.”
Per Elewit, aquesta és la seva primera inversió amb una empresa relacionada amb 5G. "Aquesta és una tecnologia clau per a nosaltres. D'una banda, tenim un compromís com a Grup d'impulsar la connectivitat sostenible, facilitant l'accés a tota la societat. I al mateix temps, com a gestors d'infraestructura crítica disposem d'una gran quantitat d'actius susceptibles de ser digitalitzats i on tecnologies com la desenvolupada per Nearby, ens ajudaran a fer més intel·ligents aquests actius, i tindran un paper molt rellevant ", afirma Silvia Bruno, Chief Innovation & Technology Officer de Elewit.
Lenovo és un dels líders mundials en servidors específicament dissenyats per Edge Computing. En paraules del seu vicepresident de l'àrea Telco i Edge Computing, Charles Ferland, "Lenovo es complau d’unir-se a Cellnex i Elewit a la direcció estratègica de NearbyComputing. La computació de l’Edge és un dels segments de més ràpid creixement i requereix servidors i programari especialitzats. Igual que NearbyComputing, Lenovo comparteix la visió de brindar la millor tecnologia de la seva classe, que sigui fàcil d'usar i resolgui problemes reals. Estem orgullosos de ser part de el projecte de NearbyComputing.
Amb només dos anys de trajectòria, Nearby Computing ja desenvolupa la seva activitat comercial tant a Espanya com a la resta d'Europa, Nord Amèrica i Middle East i manté una estreta col·laboració amb una àmplia xarxa de partners de primer nivell. Amb aquesta inversió addicional podrà consolidar els projectes ja iniciats i ampliar la seva capacitat d’ I+D, LA comercialització a escala global i el servei als seus clients.
Sobre Nearby Computing
NearbyComputing és una empresa spin-off de el Barcelona Supercomputing Center, amb una tecnologia pròpia (NearbyOne) orientada a l'orquestració de xarxes multidomini, i específicament a xarxes que incorporin computació Al punt d'origen de les dades (Edge Computing). NearbyOne aporta totes les necessitats operatives per poder desplegar i gestionar servidors i equips de ràdio ubicats a carrers, carreteres, plantes de producció, edificis... i facilitar la implantació de noves i millors aplicacions per a la gestió de ciutats, indústries i infraestructures.
Sobre Cellnex Telecom
Cellnex Telecom és el principal operador europeu d'infraestructures de telecomunicacions sense fils, amb una cartera de quasi 61.000 emplaçaments, incloent previsions de desplegament fins el 2027. Cellnex desenvolupa les seves activitats a Espanya, Itàlia, Països Baixos, França, Suïssa, Regne Unit, Irlanda i Portugal. El negoci de Cellnex s'estructura en quatre grans àrees: serveis per a infraestructures de telecomunicacions, xarxes de difusió audiovisual, serveis de xarxes de seguretat i emergència, i solucions per a la gestió intel·ligent d'infraestructures i serveis urbans (Smart cities i "Internet de les Coses "(IOT)).
La companyia cotitza al mercat continu de la borsa espanyola i forma part dels selectius IBEX35 i Eurostoxx 600. Així mateix, forma part dels índexs de sostenibilitat FTSE4GOOD, CDP (Carbon Disclosure Project), Sustainalytics i "Standard Ethics".
Sobre Elewit
Elewit és la plataforma tecnològica del Grup Xarxa Elèctrica. Naixem el 2019 amb el propòsit d'oferir solucions als nous reptes dels sectors de l'electricitat i les telecomunicacions. Amb un objectiu: impulsar la transició energètica i la connectivitat per crear un futur sostenible.
Per això, a Elewit focalitzem la nostra activitat al voltant de les següents àrees d'impacte: ciutadà al centre; transmissió i accessibilitat de la informació; energies renovables i flexibilitat amb l'operació del sistema elèctric; electrificació de la societat; desenvolupament i gestió intel·ligent d'actius; i ciberseguretat com a àrea transversal.
Sobre el Barcelona Supercomputing Center
El Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC) és el centre líder de la supercomputació a Espanya. La seva especialitat és la computació d'altes prestacions, coneguda també amb el nom de HPC (High Performance Computing). La seva funció és doble: oferir infraestructures i servei de supercomputació als científics espanyols i europeus, i generar coneixement i tecnologia per transferir-los a la societat. Compta amb una plantilla d'uns 700 treballadors, la majoria dels quals són científics que utilitzen els superordinadors per fer recerca en Ciències de la Computació, Ciències de la Vida, Ciències de la Terra i Enginyeria. Així mateix, ofereix servei als científics de tota Europa a través de la infraestructura de recerca europea PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), i la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES). El BSC és un consorci públic format pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya (60%), el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (30%) i la Universitat Politècnica de Catalunya (10%).
Sobre la UPC
La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) és una institució pública de recerca i educació superior als àmbits de l'enginyeria, l'arquitectura, les ciències i la tecnologia, i és una de les universitats politècniques líders d'Europa. Cada any titula uns 6.000 estudiants de grau i màster, i més de 500 doctors. És una de les universitats amb un alt índex d'inserció laboral dels seus titulats: un 93% treballa i un 76% troba feina en menys de 3 mesos. La UPC està molt ben posicionada als principals rànquings internacionals. És la primera universitat estatal d’Arquitectura i Enginyeria Informàtica, Enginyeria Civil i Enginyeria Mecànica. També es situa com la 11a universitat més gran d’Europa i entre les 100 millors del món en diferents disciplines científiques i tecnològiques. D'altra banda, és una universitat líder a l'Estat amb projectes finançats a través de el programa Horizon 2020.