Catalonia Talent

Catalonia Talent

Catalunya acollirà 396 activitats firals al 2021

15 de desembre de 2020

Articles - Economia

Coincidint amb ell 27è Congrés de Fires de Catalunya,  celebrat en format digital del 23 al 25 de novembre, la direcció general de Comerç ha fet públic el calendari firal previst per al 2021, que comptarà amb un total de 396 fires, de les quals en destaquen 60 d’àmbit internacional i estatal.

Aquesta xifra, especialment positiva, inclou les fires previstes per al 2021 d’acord amb el calendari habitual i altres 6 esdeveniments que s’havien de celebrar enguany i que s’han traslladat a l’any vinent per la pandèmia: Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas, (de periodicitat triennal, i organitzades per Fira de Barcelona), Alimentària i Hostelco, (de caràcter biennal i també organitzades per Fira de Barcelona) i Maqpaper, (biennal i organitzada per Fira d’Igualada). El 2021 també és previst que Catalunya aculli la primera edició de salons internacionals importants entre els quals destaca ISE- Integrated Systems Europe, (Fira de Barcelona), una de les fires més importants del mon del sector de l’audiovisual.

Si les previsions sanitàries es compleixen, al 2021 l’activitat econòmica en general es normalitzarà, i en particular, l’activitat firal. De fet, Catalunya acollirà un 3,4% més de fires internacionals i estatals que el 2019, l’anterior any senar. Per l’estructura del calendari, els anys senars marquen els pics d’activitat firal internacional, ja que moltes fires i salons se celebren amb periodicitat biennal.


En l’àmbit de les fires comarcals i locals, en canvi, els organitzadors han estat més cautelosos en la programació de les fires, sobretot per al primer semestre de 2021. Actualment, hi ha previstes 336 fires d’aquest àmbit, un 19% menys que el 2020. Possiblement, la incertesa provocada i la proximitat de la pandèmia han influït en la presa de decisions. Aquesta situació es redreça en el segon semestre de 2021.

Pel que fa al territori, l’àmbit metropolità de Barcelona acollirà el major nombre de fires (29% del total); seguit de la Catalunya Central, 20,7%; les comarques de Girona, 19,4%; les comarques de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, 17,2%; les Terres de l’Ebre, 7,1%;  i el Camp de Tarragona, 6,6% del total.

 Pel que fa a la distribució al llarg del calendari, el quart trimestre concentrarà el major nombre de fires, amb 163 esdeveniments (el 41,2% del total), seguit del segon trimestre, amb 131 fires (el 33,1% del total). Per mesos, l’octubre, amb 77 (un 19,4%), el maig amb 55 (un 13,9% del total), el novembre amb 49 ( un 12,4%), i l’abril amb 41 (10,4%) aglutinen la immensa majoria de les fires programades.

Les fires multisectorials, d’alimentació i artesanes sumen 2/3 parts del total

Analitzat per sectors, les fires multisectorials són les més nombroses (el 27,8% del total), seguides de les dedicades a l’alimentació (el 23,5%) i les fires d’artesania que, entre fires d’artesania/ceràmica i d’artesania artística i d’ofici representen el 15,6%. Aquests tres sectors sumen 2/3 parts de les fires previstes per al 2021. Les fires d’automoció representen el 5,6%, les dedicades a lleure, esport i turisme; i a serveis diversos, amb el 4,5% respectivament; i les fires de ramaderia i avicultura, el 3,5%. 

L’activitat firal al 2020, marcada per la pandèmia de la COVID19

La incidència de la pandèmia en l’activitat firal ha estat notable, aquest 2020. De les 462 fires programades, hores d’ara, s’han pogut celebrar més d’un terç de les previstes (en diferents formats), mentre que gairebé dos terços s’han suspès o ajornat.

Des de la Direcció General de Comerç es vol posar en valor la capacitat i resiliència dels organitzadors firals catalans que han estat capaços de trobar noves fórmules i nous formats per a fer les fires. Algunes s’han celebrat en  format 100% digital, i altres han estat híbrides, combinant els formats presencial i el digital. Entre les fires i salons celebrats enguany destaquen el Saló de l’Ensenyament, el Saló Futura, Liber, la Valmont Barcelona Bridal Fashion Week, (de Fira de Barcelona), les Fires i Festes de Maig de Vilafranca del Penedès, la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú, la Fira de Sant Martirià de Banyoles, la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, entre d’altres.   

Temes comerçfires

Contingut relacionat

Carregant...
x