Catalonia Talent

Catalonia Talent

Barcelona reconeix quatre projectes tecnològics en els primers premis BCNFemTech

20 de maig de 2022

Articles - Premis i reconeixements

Així, s’han reconegut quatre projectes liderats per dones que permeten ser referents per a les joves i alhora, posen de relleu la tasca de l’Ajuntament de Barcelona en la lluita contra la bretxa digital de gènere a la ciutat. A l’acte de lliurament hi han participat el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni; la quarta tinenta d’alcaldia, Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i la gerent municipal, Sara Berbel, entre d’altres.

Aquests premis s’emmarquen en la Mesura de Govern per a l’equitat de gènere als entorns tecnològics BCNFemTech de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, que ja ha realitzat una cinquantena d’actuacions amb l’objectiu de promoure l’equitat de gènere a les indústries TIC de la ciutat i potenciar el feminisme com a eix central en la construcció de la societat digital. La Mesura de govern es va posar en marxa el març del 2021 amb una cinquantena d’actuacions dotades amb un pressupost de més de 2.253.822 euros a desplegar durant tres anys. Fins avui, un total de 3.406 dones s’han beneficiat d’alguna de les activitats i el 75% de les actuacions previstes estan iniciades, amb un pressupost de 722.200 euros pel 2021.

Els premis que enguany celebren la primera edició  han reconegut els projectes “Technovation Girls Catalunya”, “Dades Obertes sobre Dones Tecnòlogues a Barcelona”, “Sischain: una Blockchain de Sororidad” i “FIBRACAT TV”, que rebran, cadascun d’ells, una dotació de 8.000 euros. Tots els projectes guanyadors tenen com a eix la ciutat de Barcelona, ja sigui per la temàtica, el públic objectiu o el seu marc d’incidència.

 

Les propostes premiades

En la categoria A, de gènere i infància, la guanyadora ha estat l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia amb el projecte “Technovation Girls Catalunya”, que convoca equips de nenes a pensar en els problemes que tenen al seu voltant i proposar solucions tecnològiques i emprenedores. Aquest projecte dona també, la possibilitat a les nenes de participar en projectes TIC.

En la segona categoria, Dades amb mirada de gènere en el sector de la tecnologia, la seleccionada ha estat l’Associació DIGITALFEMS amb “Dades Obertes sobre Dones Tecnòlogues a Barcelona”. Aquest projecte vol trencar estereotips i pretén aportar dades reals sobre la representació laboral de dones en entorns tecnològics. El ‘data collection’, elaborat amb mirada de gènere, quedarà agregat, anonimitzat i publicat en un repositori de dades obertes.

Pel que fa a la categoria C, Violències a les xarxes, el premi ha reconegut Adriana Aguirre Such i Stefania-Maria Kousoula amb el projecte “Sischain: una Blockchain de Sororidad”, és una xarxa anònima de suport de dones que han patit violència de gènere a través d’un banc de temps. En aquesta aplicació es pot oferir ajuda o demanar-la i permet que les víctimes tinguin amigues anònimes a les quals recórrer. Aquest banc de temps es dona a conèixer a les potencials usuàries a través d’adhesius identificatius als serveis de dones de la ciutat.

La darrera categoria, Visibilitat de les dones tech a la ciutat de Barcelona, ha premiat Proferox Invest S.L. i Meritxell Bautista, amb el projecte “FIBRACAT TV”. És un canal TDT que parla de dones, tecnologia, emprenedoria i llengua catalana fent d’altaveu de les dones del sector i donant a conèixer les seves històries.

D’altra banda, els guardons han estat dissenyats per l’artista electrònica i creadora de codi, Mónica Rikić. És una peça singular que inclou una pantalla LED. El mecanisme de moviment de les rodetes i els xips de funcionament son visibles gràcies al material translúcid amb el que s’ha confeccionat.

En aquest enllaç trobareu els vídeos de les quatre propostes guanyadores:

 

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x