Articles - Premis i reconeixements
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha comparegut aquesta tarda en roda de premsa per anunciar que el Jurat del premi Internacional Catalunya ha concedit la XXXIII edició del guardó a la filòsofa i activista pels drets humans nord-americana Judith Butler. El cap de l’Executiu ha posat en valor que “la seva obra ha revolucionat i transformat la teoria feminista amb els seus estudis sobre el gènere, el seu activisme pels drets de gais i lesbianes i el seu suport al moviment queer”.
Durant l’anunci, el cap del Govern, que ha estat acompanyat de la presidenta delegada del Jurat, Mary Ann Newman, ha remarcat que l’activisme i el pensament de Judith Butler “és inspirador” i “desprèn un compromís cívic i polític amb el qual articula el seu projecte teòric: combatre totes les formes de violència que condicionen la vida de determinats col·lectius especialment més vulnerables i exposats al risc d’exclusió i al dolor”.
En l’acte també ha intervingut la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha assenyalat que “el reconeixement a Judith Butler com a veu referent del feminisme contemporani és un reconeixement a la rellevància de les aportacions teòriques feministes per entendre i per transformar el món. La seva teorització sobre el gènere i la teoria queer permet defugir les visions binàries i fixes perquè les persones puguin viure més lliures”. En aquest sentit, Verge ha incidit en què “premiar a Judith Butler avui, també és dir, un cop més, No a la guerra. Les seves aportacions en el camp de l’ètica, la pau i la no-violència són igualment cabdals per a la màxima feminista de posar la vida al centre. Com bé assenyala, no pot ser que algunes vides importin més que les altres, no pot ser que algunes vides importin tan poc””.
La Generalitat de Catalunya va crear el 1989 el Premi Internacional Catalunya, amb tres propòsits clars: reconèixer i estimular els creadors, oferir als catalans exemples de la més alta qualitat i exigència en tots els aspectes, i situar Catalunya a l’escena dels grans guardons internacionals.
El Premi, dotat amb 80.000 euros i l’escultura “La clau i la lletra” d’Antoni Tàpies, s’atorga anualment a aquelles persones que han contribuït de manera decisiva a desenvolupar els valors culturals, científics o humans. Institucions de tot el món i els membres del jurat poden presentar candidatures, d’acord amb les bases que es publiquen cada any amb la convocatòria del guardó.