Investigadors de l'Institut d'Oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron (VHIO), a Barcelona, han demostrat que l'Omomyc, una proteïna terapèutica que funciona per atacar tumors primaris, també és eficaç per a la metàstasi en càncer de mama. Els resultats de l'estudi han estat publicats a Cancer Research Communications, una revista de l'Associació Americana de Recerca del Càncer (AACR).
Segons assenyala l'hospital en un comunicat, Omomyc és una proteïna terapèutica desenvolupada en tot el seu potencial al VHIO, i al seu spin-off Peptomyc. Des de fa temps se sap que la família de gens MYC exerceix una funció important en el desenvolupament de molts tipus de tumors.
En canvi, hi ha certa controvèrsia sobre com pot afectar el desenvolupament de les metàstasis i alguns estudis suggereixen fins i tot que inhibir MYC podria potenciar la metàstasi.
El nou treball del VHIO, que forma part del Campus Vall d'Hebron, ens aporta, per primer cop, llum sobre aquesta qüestió. En concret, s'ha analitzat l'eficàcia d'Omomyc, aquesta proteïna inhibidora de MYC, per controlar la progressió del càncer de mama metastàtic, i els resultats obtinguts han estat molt positius.
A la investigació s'han realitzat diferents experiments tant in vitro com in vivo per conèixer de quina manera Omomyc impactava a les metàstasis del càncer de mama. "La resposta ha estat molt positiva i en tots els casos s'ha pogut comprovar que Omomyc té una activitat antimetastàstica important, en contra del que s'havia especulat", explica Daniel Massó, investigador de Peptomyc i primer autor de l'article.
"Fins ara havíem demostrat que Omomyc era eficaç controlant molts tumors primaris. Ara, a més, hem vist que també és un fàrmac eficaç en bloquejar la invasió, l'establiment i el creixement de les metàstasis al càncer de mama", afegeix Laura Soucek , cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO, que ha participat a l'estudi