Biòpsies líquides, immunoteràpia, anàlisi del genoma, epigenètica de les cél·lules canceroses... Baselga va ser un dels principals impulsors d'acostar aquestes innovacions i d'altres als pacients.
L'oncòleg català Josep Baselga va contribuir substancialment a la supervivència de pacients amb càncer de mama, alhora que va situar Barcelona en una posició clau quan a la investigació contra el càncer.
Nascut a Barcelona al 1959, va estudiar medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va doctorar al 1992. Va treballar com a oncòleg al Hospital de la Vall d'Hebron i desprès l'hospital Memorial Sloan Kettering de Nova York.
La seva feina es va centrar en les teràpies mol·leculars, que ataquen de forma selectiva les cel·lules tumorals, fet que ha revolucionat els tractaments contra el càncer i que obre una finestra a la innovació per la supervivència i la qualitat de vida de les persones que pateixen càncer. Va estar implicat en el desenvolupament d'importants fàrmacs, com el trastuzuman, conegut com a herceptina, que van canbiar de forma radical el tractament del càncer de mama. També va mostrar un gran interés en el treball multidisciplinar entre diferents especialistes, hospitals i farmacèutiques.
Amb aquest esperit, al 2006 va fundar el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) que s'ha convertit en un centre de referència a Europa en la investigació i el tractament del càncer. El centre va nèixer per unir investigació i assistència, traslladant els avenços del laboratori als pacients de la forma més ràpida possible.
Del 2013 al 2018 va assumir la direcció mèdica del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York. No obstant, va tenir que deixar la direcció d'aquest darrer desprès d'ometre en una sèrie d'articles certs conflictes d'interés amb l'indústria farmacèutica. Desprès que es fes pública al 2018 la investigació de The New York Times i ProPublica, Baselga va admetre el seu error i va dimitri de la direcció del centre així com d'altres responsabilitats.
Al 2019 va començar a treballar a l'indústria farmacèutica AstraZeneca, com a vicepresident executiu d'investigació oncològica. Durant la pandèmia de la covid-19, va participar també en els esforços per crear una vacuna, posant al servei de la investigació la seva àmplia experiència.
Desprès d'un greu diagnòsi d'una malaltia neurodegenerativa, ha traspassat a Catalunya, envoltat dels seus.