Catalonia Talent

Catalonia Talent

Andrés Ballesteros: "Els tests tenen utilitat immediata per a controlar esdeveniments de qualsevol tipus"

18 de març de 2021

Articles - Salut

Andrés Ballesteros, fundador de Circular-Lab, empresa guanyadora del Premi Talent especial COVID-19 ha parlat amb el Catalonia Talent sobre la seva empresa i la vinculació d’aquesta en el context de pandèmia. Amb ell conversem de salut, innovació i aplicacions dels testos de traçabilitat.

- Ha viscut als Estats Units durant molts anys com advocat amb llicència al centre i aprovat amb el B.A.R. de Nova York, què l'ha portat a començar a treballar en el món de la biotecnologia?

Jo era advocat espanyol i me'n vaig anar a Nova York, on vaig estar vuit anys al sector de la banca, tant en la part legal com en la de negoci i advocacia. Vaig fer un màster i el B.A.R., el vaig passar i em vaig convertir en advocat americà durant tres anys, fent sobretot operacions corporatives, és a dir, temes d'I+D, patents, finançaments, fusions, etc. Fins que realment em vaig cansar i vaig voler donar-li un tomb a la meva vida i tornar a Espanya.

A Espanya, vaig fer un MBA (Master of Bussiness Administration) pensant a convertir-me en el meu propi cap i crear el meu propi projecte. En un principi, no havia pensat en el sector salut ni biotecnologia, però va sorgir l'oportunitat de la mà d'un germà meu científic. Vam aixecar capital i vaig fundar la meva primera companyia en el sector de la salut l'any 2006-2007. A escala global, treballem sobretot als Estats Units i la Xina. Em dedico també a aixecar finançament per a altres companyies, per ajudar-les a créixer o crear-les de nou, com és el cas de Circular-Lab.

Vaig deixar l'advocacia per a dedicar-me a altres sectors, va ser una decisió completament personal, amb la intenció de dedicar-me a la innovació, que crec que és el futur, y endinsar-me en el món de l'activitat empresarial, però que tingués un impacte social. Sens dubte, el món de la biotecnologia i el món de la salut és el que reunia les dues coses, innovació pura però amb un impacte social que afecta directament en la qualitat de vida i el la salut de la gent. He estat molt relacionat des de llavors en el món del càncer, l'oncologia, i molt especialitzat en diagnòstic / medicina de precisió.

Porto 17 anys lligat al sector del diagnòstic internacional a Europa, als Estats Units i a la Xina. Soc advocat, soc financer, soc MBA, tinc un background complex i complet que m'ajuda a crear i desenvolupar projectes des d'una perspectiva tant tècnica, l'impacte en el negoci i com funciona aquest mercat, i també en la part financera.

- La seva solució sorgeix de la cooperació entre grans professionals de diferents sectors i territoris. D'on ve la idea de crear Circular-Lab?

La idea neix de la sòcia fundadora i presidenta de la companyia, Maria Fe Paz, que és el vertader cap pensant darrere de la tecnologia. És Doctora en Medicina i Biologia, amb Doctorat a la prestigiosa John Hopkins als Estats Units, la seva carrera sempre ha estat lligada al sector del diagnòstic internacional. Va crear els primers laboratoris de biologia molecular d'Espanya, ha llençat diverses consultores internacionals lligades al diagnòstic i és consultora estratègica habitual en la indústria de la salut, companyies farmacèutiques i diagnòstiques globals, ONG, governs de la Unió Europea i d'Estats Units i autoritats reguladores. També és assessora de la Comissió Europea en innovació tecnològica, diagnòstic i estratègies de salut.

Sempre lluito per la idea d'unir el diagnòstic al tractament i al món real, y Circular es la culminació tecnològica d'aquest somni.

- Per què és la millor eina del mercat per a reobrir l'economia?

Per vàries raons, però en destacaria dues. La primera, perquè per a digitalitzar un sector s'ha de conèixer a fons. L'equip de Circular té una extensa experiència en l'àmbit del diagnòstic, els laboratoris, la salut i el desenvolupament de les plataformes tecnològiques en l'àmbit diagnòstic i farmacèutic a escala internacional.

Això, unit al fet que la plataforma s'havia començat a desenvolupar abans per a oncologia, ens va permetre arribar en temps rècord a desenvolupar una plataforma molt completa que realment cobreix i digitalitza tota la cadena de COVID, des del testatge centralitzat al laboratori, al descentralitzat per test ràpid, fins a la campanya de vacunació i la generació de certificats de vacunació.

Això ens permet connectar nexes de testatge i vacunació sense límits, digitalitzant les dades amb total traçabilitat, assegurant la veracitat de la dada, impedint el frau i permetent comptar amb la dada a temps real per a prendre decisions informades. Li dona utilitat immediata, com, per exemple per a tenir un accés controlat a esdeveniments de qualsevol tipus, aeroports, infraestructures o oficines, d'acord amb test d'antígens negatius o el control de la immunitat de la vacuna.

- Això representaria per un estat que els seus ciutadans tenen la seva eina, aquí cita estats, autonomies, empreses, federacions, ocupadors...

Correcte, La plataforma es va dissenyar des del principi per a permetre un ús modular que s'adaptés a cada necessitat, i amb total escalabilitat. Estem manejant propostes per a governs, empreses i organitzacions de sectors dispars i en tots aconseguim adaptar la proposta per a cobrir les seves necessitats. No hi ha cap raó per a seguir esperant una reactivació econòmica necessària i saludable.

- Què aporta Circular Lab que no està al mercat? Aquí ho fa des de seguretat, legalitat, traçabilitat, velocitat...

La possibilitat de lligar tota la cadena, de connectar des de l'origen de la dada (ja sigui test centralitzat, test ràpid, vacunació) fins a l'usuari final a través d'un QR o informe amb total garantia de traçabilitat, auditabilitat i seguretat de la dada. Molts han generat el "front-2nd" final, el QR, però l'important és la fiabilitat de la dada d'aquell QR, i això és el que aporta Circular.

- Vostè ha estat present a esdeveniments com el rodatge del programa "La Nit del Talent" que va tenir lloc a Luz de Gas amb més de 150 persones. I la marató de València que és la sisena més gran del món.

Correcte, permetent reobrir esdeveniments que d'altra manera hauria sigut difícil d'afrontar. La marató comporta la logística de coordinar el testatge i control d'atletes de 5 continents, i sense cap dubte que Circular va ser circumstancial a l'èxit de la prova.

- Què significaria, per exemple, per al món del futbol o la recollida de la fruita dels temporers o dels hotels i restaurants a l'estiu?

Suposaria recuperar la confiança i tranquil·litat del client, de l'assistent de l'esdeveniment, conscients que hi ha un llindar molt superior de seguretat sobre el que poden tornar a funcionar amb una certa normalitat. I la reactivació d'un sector essencial de l'economia nacional com és el turisme, la cultura i l'oci en el millor dels sentits.

- En la seva opinió, què impedeix a les administracions utilitzar la tecnologia per a obrir l'economia tenint una eina tan potent com la seva? És a causa de la burocràcia, por o falta de professionals?

Crec que és un tema més de posicionament intel·lectual. Aquest tipus de tecnologies s'han anat implementant a Àsia des del principi de la pandèmia, especialment a la Xina, i només s'ha de comparar com estan ells i com estem nosaltres per a entendre i dimensionar la seva utilitat en aquests moments crítics. Creiem que a poc a poc està calant una major acceptació sobre la seva necessitat, i que s'aniran imposant aquestes alternatives per necessitat de la ciutadania i de la nostra economia.

Temes covid-19saluttecnologiaprovatestconcertsadministració

Contingut relacionat

Carregant...
x