Catalonia Talent

Catalonia Talent

Ramon Farré guardonat amb el “Premi a la innovació en recerca i assoliment de la translació” de l'American Thoracic Society

14 de juny de 2023

Articles - Salut

Ramon Farré, actual cap d’estudis del grau d’Enginyeria Biomèdica de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB i responsable del grup Biofísica respiratòria i bioenginyeria de l'IDIBAPS, ha estat guardonat amb el “Premi a la innovació i assoliment de la translació” que concedeix l'American Thoracic Society (ATS).
 
El guardó es va atorgar durant l’acte dels Respiratory Health Awards de l'ATS, que va tenir lloc el passat 23 de maig a Washington. En el transcurs de l’acte es van atorgar diversos premis que reconeixien les contribucions i èxits destacats en malalties pulmonars, cures crítiques i salut del son.
 

El premi atorgat al Dr. Farré reconeix "la seva destacada contribució al desenvolupament de la recerca respiratòria centrada en les innovacions que promouen la salut mitjançant la millora de la pràctica i l’assistència sanitària", tal com van assenyalar els organitzadors. El guardó també reconeix els seus èxits i el seu paper com a líder amb enfocaments col·laboratius, tant interdisciplinaris com interinstitucionals. Des de l’American Thoracic Society van destacar també "que les contribucions del guardonat demostren la seva innovació amb beneficis tangibles per abordar les necessitats de salut respiratòria no satisfetes".

Farré, una trajectòria professional entre la docència i a la recerca
Ramon Farré, és doctor en Física, Catedràtic de Fisiologia de la Universitat de Barcelona, a més de Fellow de l'ATS i de l'ERS. El Dr. Farré ha coordinat investigacions a diferents institucions nacionals i ha estat responsable de Grups de recerca de la European Respiratory Society i va ser membre del comitè de planificació estratègica de l'Assemblea “Sleep and Respiratory Neurobiology” de l'ATS. Va ser editor associat de l'European Respiratory Journal, membre del Comitè Estratègic d'Educació de l'EIT Health (Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia), i director d'Educació del seu node espanyol

Principis de la seva recerca
La investigació del Dr. Farré, té com a objectiu aprofundir en la nostra comprensió del comportament mecànic del sistema respiratori per millorar el diagnòstic i el tractament de les malalties respiratòries. Utilitza una perspectiva multiescalar i un enfocament translacional en un marc multidisciplinari que implica una estreta cooperació amb grups de recerca clínica respiratòria. En l'àmbit d'òrgans estudia les propietats mecàniques de les vies respiratòries i dels teixits pulmonars i les alteracions de la funció mecànica associades a les malalties respiratòries. A escala cel·lular, centra la seva recerca a analitzar com la biomecànica del microentorn cel·lular modula la diafonia cèl·lula-matriu en malalties respiratòries. Actualment, Farré està centrat en el disseny i la publicació de dispositius mèdics de codi obert i de baix cost per facilitar la transferència de tecnologia a regions d'ingressos baixos i mitjans.

Contingut relacionat

Carregant...
x