L’empresa catalana Genomcore ha captat vora un milió d’euros (919.610€) dels fons europeus Next Generation per al desenvolupament d’un projecte per implantar solucions de medicina personalitzada als pacients de càncer metastàtic. La companyia pretén canviar la pràctica clínica en l’àrea de l’oncologia amb l’aposta per la medicina personalitzada. Concretament, a partir d’un millor coneixement de la malaltia oncològica de cada pacient, es possibilitaran teràpies de tractament personalitzades dirigides a les alteracions moleculars identificades.
Per a la identificació de les oportunitats en els fons europeus, Genomcore ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, per mitjà de l’Oficina Next Generation. Aquesta oficina ofereix assessorament gratuït i acompanyament a les empreses catalanes en el procés de participació en les convocatòries de fons europeus Next Generation.
Genomcore és especialista en solucions digitals i governança de dades per a la implantació de la medicina personalitzada. Dins del projecte DIPCAN, l’empresa lidera la integració de dades clíniques, genòmiques, anatomopatòlogues i d’imatges radiològiques, que permetran la generació de diversos informes: un de clínic estandarditzat, un altre de la histopatologia digital amb les imatges corresponents, un informe de la ressonància magnètica corporal total i un de seqüenciació i expressió gènica. Tot plegat, juntament amb la recomanació final per part de l’oncòleg, amb el propòsit d’entendre millor la malaltia i possibilitar l’accés del pacient a teràpies d’última generació i a assajos clínics.
Segons el cofundador i CEO de Genomcore, el doctor Oscar Flores, “aquest projecte ens permet desenvolupar les capacitats de la nostra plataforma a un enfocament més multimodal”. En aquest sentit, afegeix, “per primera vegada podrem testar algoritmes d’intel·ligència artificial amb dades genètiques, imatges mèdiques i dades del món real referides als pacients, sempre amb els màxims estàndards de seguretat i privacitat de les dades”.
Pel doctor Flores, el desenvolupament d’aquest projecte permet avançar en la “visió única de Genomcore respecte els reptes tecnològics i de mercat que suposa la implementació de la salut de precisió”. Al seu parer, “hem d’aconseguir que aquestes tecnologies cristal·litzin i s’estableixin de forma efectiva al sector sanitari com una realitat d’ús habitual”. Per aquest motiu, destaca, “els nostres plans de futur passen per exportar les nostres capacitats a altres mercats, sobretot l’americà”.
El projecte també integra empreses com la Fundació MD Anderson España, Eurofins, Megalab, Artelnics, Pangaea Oncology, Quibim i Atris Health. En total, ha captat 7,5 milions d’euros de la convocatòria Next Generation de Missions d’R+D d’Intel·ligència Artificial per desenvolupar aquest projecte, que té un pressupost global de 10,6 milions d’euros. Pel cofundador i CEO de l’empresa, “el suport que hem rebut de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ ens ha ajudat tant en la identificació d’oportunitats com en la intermediació amb bancs i entitats de finançament a l’hora de presentar diferents garanties”.
Sobre Genomcore
Fundada l’any 2015 per l’enginyer informàtic i doctor en biomedicina Oscar Flores i pel clínic i consultor en salut digital Miquel Àngel Bru, Genomcore opera en la gestió i anàlisi de dades biosanitàries per a la implantació de medicina personalitzada, amb una important presència al conjunt de l’Estat i a l’Amèrica Llatina.
Alhora, Genomcore també opera la marca de serveis de salut personalitzada Made of Genes, que ha estat reconeguda internacionalment per la seva innovació al MIT Technology Review Innovators Under 35, el Dubai Future Accelerators o amb el segell d’excel·lència de la Comissió Europea, entre d’altres.
La companyia, amb seu a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), actualment ocupa un equip de més de 35 professionals format per enginyers, experts en biomedicina i especialistes de mercat.