Catalonia Talent

Catalonia Talent

Valentí Fuster: "Potser ja ha nascut la persona que arribi a 200 anys. Però m'interessa en quines condicions intel·lectuals ho farà"

25 de febrer de 2022

Articles - Salut

Albert Torras - El reputat cardiòleg Valentí Fuster és a Catalunya on aquests dies torna a ésser reconegut com a un dels metges de més impacte internacional de la història del país. Fuster, que ha desenvolupat la major part de la seva carrera als Estats Units, va estar convidat a la Penya Les Alforges de Ramon Soriano, del Círculo Ecuestre, en un sopar amb posterior ponència en que desvetllà alguns dels seus interessos, ara que es manté encara al peu del canó, gairebé amb 80 anys. 

Fuster es mostrà molt interessat pel futur de la salut, en una època de renovació tecnològica imparable, i on la intel·ligència artificial s'ha introduït de ple en els tractaments i en la prevenció. Tot i això, creu que aquesta "no acabarà mai de substituir alguns dels procediments en que és necessari el factor humà". Defensor de parlar de "salut" de les persones des d'una perspectiva humanística, es mostra ferm en la defensa de la figura del metge, però també en com el pacient ha d'enfrontar les dades que aquest metge, i la intel·ligència artificial o el big data, li acabaran aportant. "És el pacient finalment, el ciutadà, qui ha de decidir si hi fa front, o no, i com ho fa, amb quin tractament, i amb quina actitud".

Els experts parlen d'un moment de transició entre un paradigma tradicional en que passem de la cura i tractament d'una malaltia detectada, a un altre sistema en que les dades, la intel·ligència artificial i el monitoreig dels pacients saben que hi ha un problema abans que el pacient es trobi malament o desenvolupi una malaltia. Això, Valentí Fuster ho veu lluny encara. "Crec que sí que hi haurà un monitoreig, com ja s'està fent, de pacients amb malalties cròniques", però lluny d'una universalitat d'aquest sistema als països desenvolupats.

On sí que posà èmfasi, i hi dedicà bona part de la ponència, és en la necessitat d'establir diversos principis que són necessaris per a la bona salut de la gent gran; això és la salut alimentària, l'exercici físic, i l'exercici intel·lectual. "La majoria dels meus pacients cada cop tenen més present que no és només viure més anys, sino que aquests anys es visquin millor". En aquest àmbit incidí en la necessitat dels sèniors, de les persones que arriben a 80 anys amb plenes facultats intel·lectuals, a contribuir a la societat amb la seva aportació. "És un deure".

El nodrit públic es mostrà molt interessat precisament en els avenços mèdics i farmacològics que han fet que en un segle, les persones visquin el doble. "Potser ja ha nascut el ciutadà que arribi als 200 anys de vida", va dir Fuster, tot remarcant a continuació: "Però el que em preocupa és en quines condicions intel·lectuals hi arribarà". El cervell, doncs, com a centre de la qualitat de vida, i de les expectatives de la ciutadania, fins i tot per sobre del cos i les condicions físiques.

El president de la Penya Alforges del Círculo Ecuestre, Manel Domínguez, elogià al convidat d'aquesta sessió, i els 35 Doctorats honoris causa que l'acompanyen. Un sopar al qual hi assistiren una vuitantena de convidats, a més del president del Cercle, Antonio Delgado, i el Doctor Manel Sans, president de la Comissió Sènior del Col·legi de Metges de Barcelona, qui entregà el reconeixement com a Col·legiat d'Honor del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona al Dr. Fuster.

Contingut relacionat

Carregant...
x