Catalonia Talent

Catalonia Talent

L'Hospital Germans Trias, primer centre públic català que tracta sense cirurgia malalties com la tremolor essencial o el Parkinson tremòric

10 de març de 2022

Articles - Salut

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha inaugurat aquesta matí a l’Hospital Germans Trias el nou equipament per tractar de forma no invasiva pacients amb malalties com la tremolor essencial o el Parkinson de predomini tremòric refractaris al tractament mèdic. Aquest nou programa terapèutic consisteix en l’aplicació d’ultrasons focalitzats d’alta intensitat (HIFU, per les seves sigles en anglès) guiats per ressonància magnètica al cervell, una tecnologia pionera en un hospital públic a Catalunya.

El conseller ha posat aquesta tecnologia com exemple d’innovació després de disposar d’una base sòlida, provada amb assajos clínics i amb eficàcia demostrada. “És un equipament de país i tothom que el requereixi, on resideixi, tindrà accés: tant de bo tothom que necessiti aquesta tecnologia la pugui fer servir i millori la seva qualitat de vida”, ha emfatitzat el titular de Salut abans de quantificar en 5 milions d’euros la inversió pública que la fan possible en aquest centre hospitalari.

La primera intervenció d’un pacient es va realitzar el passat 3 de febrer, en un persona amb tremolor essencial, i el resultat va ser molt satisfactori, ja que la desaparició de la tremolor es va poder observar en el mateix procediment. Per a Ramiro Álvarez, cap de la secció de trastorns del moviment, el resultat és immediat. “Després d’una sola sessió, el pacient ja presenta una millora de la tremolor. A més, com es tracta d’una tècnica no invasiva, no es requereix l’ingrés previ del malalt i pot ser donat d’alta unes hores després del procediment”.

De moment ja s’han tractat cinc pacients, amb resultats clínics molt favorables, perquè en tots ells s'ha produït una millora significativa (70-90%) de la tremolor incapacitant que presentaven prèviament al procediment. Així ho indiquen les escales de valoració clínica i, sobretot, aspectes funcionals i quotidians de la seva vida diària. Així, segons Jorge Muñoz, coordinador de la secció de neurocirurgia funcional, “d'ara endavant s'ha coordinat la dinàmica de treball suficient per poder fer dos tractaments setmanals”.

El nou equipament està situat a la planta baixa de l’hospital, dins dels espais de la Direcció Clínica de Radiodiagnòstic.

Una nova possibilitat de tractament
Els pacients que pateixen tremolor essencial presenten una gran dificultat o fins i tot la impossibilitat de realitzar tasques tan bàsiques com l'escriptura, l’afaitat, anar al lavabo o fins i tot utilitzar els estris de menjar, i necessiten d’assistència ja que aquesta tremolor es presenta principalment en extremitats en el moment de realitzar una acció o mantenir una postura.

 Això també comporta repercussions laborals, ja que una part important de pacients amb tremolor -fins a un 60%- presenten una reducció de les seves expectatives laborals i fins a un 15-20% abandonen prematurament la seva activitat laboral.

Fins ara, els pacients amb Parkinson tremòrica i amb tremolor essencial que no responen al tractament farmacològic han de sotmetre’s a cirurgies per a la implantació d'elèctrodes en les estructures cerebrals. A més, les condicions en què es poden realitzar aquestes tècniques poden excloure a un grup significatiu de pacients, juntament amb aquells que poden rebutjar aquesta cirurgia pel risc de patir potencials efectes secundaris. 

En canvi, el tractament no invasiu que suposa l’HIFU ha demostrat tenir èxit en aquests pacients i, per tant, es calcula que al voltant d’unes 8.000 persones es podrien veure beneficiades a Catalunya de la posada en marxa d’aquest nou programa terapèutic.

El projecte no només permet ampliar el volum de pacients a tractar, sinó que els costos d’utilitzar aquesta tecnologia suposen un estalvi enfront als costos de les tècniques quirúrgiques i els costos de medicació que es dispensen de forma permanent als pacients.  El director clínic de Neurociències de l’hospital, Antoni Dávalos, ha afegit que la unitat vol estar oberta a la col·laboració de neuròlegs i neurocirurgians d’altres hospitals, “no només com a centre de referencia del tractament amb HIFU, sinó també en el propi tractament i seguiment clínic”.

Contingut relacionat

Carregant...
x