Articles - Premis i reconeixements
La segona edició dels Premis BASF-ICIQ reconeix el talent i la innovació en química. El certamen premia l’excel·lència en tres categories clau: millor tesi doctoral, patent i projecte d’emprenedoria, posant de manifest el potencial transformador dels investigadors i emprenedors en l’àmbit de la química.
Aquest dimecres s’ha celebrat a la ciutat de Tarragona la cerimònia d’entrega de premis. Aquesta edició ha rebut un nombre rècord de candidatures, fet que demostra la creixent importància d’aquest tipus de reconeixements en el sector.
La segona edició del certamen amb una dotació total de 9.000€ en premis ha reconegut els guanyadors de tres categories clau: millor tesi doctoral, patent i projecte d’emprenedoria. Entre els premiats d’enguany es troben investigadors que han revolucionat el camp de la química, emprenedors que han desenvolupat solucions tecnològiques disruptives i joves talents que, amb les seves tesis, han mostrat un gran potencial per a l’èxit futur.
El premi a la millor tesi doctoral ha reconegut la investigació realitzada per dos investigadors. Per una banda, el Dr. Craig Day que va fer la seva tesi sota la direcció del Prof. Ruben Martín, líder de grup de l’ICIQ i que va centrar el seu estudi en les noves maneres d’entendre les interaccions catalítiques. Actualment, l’investigador es troba fent una estada post doctoral a l’Aarhus University (Dinamarca). D’altra banda, l’investigador Dr. Alberto Garrido Castro, que ha estat reconegut per la originalitat i la innovació científica de la seva tesi defensada a la Universidad Autónoma de Madrid sobre la catàlisi i l’estudi de diferents maneres d’activació catalítiques.
La millor patent ha estat per la Dra. Ana Martínez, investigadora del Centro de Investigaciones Biológicas (CIB-CSIC) per una invenció sobre els derivats de la purina i el seu ús per al tractament d’afeccions neurològiques, com l’esclerosi lateral amiotròfica.
L’spin-off biomèdica de l’IBEC-ICREA, Nanobots Therapeutics S.L., liderada pel Prof. Samuel Sánchez de l’IBEC ha estat guardonada pel seu potencial de transformar tractaments d’ampli espectre de malalties amb necessitat mèdica.