Articles - Cičncia i Coneixement
El Museu Picasso de Barcelona ha acollit avui la presentació de l’ampliació del Patronat de la Fundació Impulsa Talentum, presidida per l’emprenedor i empresari Bru Recolons, i que té per objectiu la investigació, divulgació i promoció del talent en les organitzacions, la seva fidelització i la seva gestió humanista. La fundació neix d’una trajectòria de deu anys en què des d’Impulsa Talentum, els Premis Talent i la Welcome Talent Society, s’ha difós el valor del talent en les organitzacions, empreses i col·lectius, mitjançant iniciatives de reconeixement, i visibilitat de persones, emprenedors o empreses.
Des de fa dos anys, el grup Impulsa Talentum s’ha focalitzat en la humanització de les empreses per mitjà de la fidelització del talent, desenvolupant diversos projectes. Entre els patrons, i a part de Mayor Zaragoza, Michael Blackmani Tatxo Benet, figuren Marc Montolio, Cinta Lacasa, Àurea Rodríguez, Marcos Urarte, Ramon Miret, Carlota Bentz, Julià Manzanas, Marina Falcó, Belén Chiloeches, Heloisa Oliveira, Antoni Gelonch, Jordi Cortada, Nines Postils, Fabrice de Lapparent, Albert Torras i Damià Haro, i s’estima que pugui incrementar-se en els propers mesos.
Segons l’OCDE, la mitja de permanència en una empresa a Espanya és de 10,5 anys. Un terç de les feines del món seran, probablement, transformats per la tecnologia. En un entorn hostil i canviant com aquest, les empreses necessiten fidelitzar el talent, adaptar-lo i integrar-lo en procés de formació i de transformació. Paral·lelament, el talent és a Espanya un valor escàs. Les empreses del país perdran en torn a 45.100 milions d’euros en ingressos, com a conseqüència de l’escassetat de talent (Estudi de Pwc).
Aquests problemes de base són el nucli del plantejament que es proposa solucionar la Fundació Impulsa Talentum mitjançant una estratègia transversal.Ha explicat Bru Recolons, president de la Fundació, que "des de fa un temps, tothom parla de talent, i de la importància de retenir-lo. Nosaltres no volem retenir el talent, que té una connotació negativa. El que volem és atraure’l i fidelitzar-lo, crear cultura de bona gestió empresarial, buscar eines que ho permeten i divulgar bones pràctiques d’aquesta gestió en aquests sectors”. És per això que, durant la presentació, també es posarà el focus en aquest projectes que la Fundació ja està realitzant o té previst iniciar, amb la participació directa d’un Patronat amb noms ben coneguts de sectors molt transversals.
L’activitat de la fundació se centra en tres grans eixos:
• La gestió de la comunitat de talent amb el congrés anual (Talent Knowledge Congress) i lesjornades sectorials en esdeveniments como l’ISE, el MWC, el GES, i altres. Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO, explicarà que enguany, la tercera edició tindrà lloc en el marc del World Peace Forum de Barcelona, sota el nom de “Talent For Peace”, i posarà el focus, de la mà de grans experts mundials en ciències i humanitats, en com gestionar els darrer avenços per a millora la convivència dins i entre les organitzacions, i facilitar sortides pacífiques als conflictes.
• L’estudi de Talent amb una nova càtedra, un organisme internacional i interuniversitari destinat a investigar i promoure la cultura del talent. Aquest projecte, s’està construint des del congrés de 2021 amb la supervisió del llavors rector de la UPF i prestigiós Professor Oriol Amat i un grup d’experts en la matèria, i la seva presentació està prevista abans de finalitzar l’any.
• Amb la creació d’un canal digital internacional del talent es pretén la divulgació i democratització de tot el referent al talent, dotant els que el gestionen d’un fòrum global d’informació, opinió, entreteniment i altres continguts vinculats al talent. L’experiència dels vicepresidents de la Fundació, Tatxo Benet, fundador de MediaPro, i Michael Blackman, president de la fira internacional de l’audiovisual ISE serà, sens dubte, de gran valor.
A banda, la fundació ha presentat diversos projectes relacionats amb el talent, com són el Marketplace digital de transferència de coneixement, el certificat d’empresa de talent, el servei de consultoria per a reduir la rotació del talent, un servei de foment del talent en zones rurals, o una eina de valoració del talent a les empreses. La trobada l'ha moderat Belén Chiloeches, experta i guardonada periodista internacional, i nou membre del patronat, que liderarà el canal digital. Ha obert l’acte el director del Museu Picasso, Emmanuel Guillon. En finalitzar, ha tingut lloc una actuació de Sicus Carbonell, impulsor de la candidatura de la Rumba Catalana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.