Catalonia Talent

Catalonia Talent

La Carxofa i la innovació: Carxofans

16 d'abril de 2024

Articles - Gastronomia i alimentació

Amb la finalitat d'estimular el cultiu de carxofa de proximitat i explorar noves varietats per proporcionar un producte de qualitat excepcional amb una llarga temporada, un grup de dotze pagesos, incloent-hi el Grup Ametller Origen, ha establert el Club Carxofans. "El projecte Carxofans neix de la necessitat d'assegurar una producció estable i de qualitat de carxofa de proximitat", ha explicat Jordi Ametller, cofundador d'Ametller Origen i cap d'agronòmiques del grup.

Aquest club, integrat per pagesos especialitzats en el cultiu de la carxofa, gestiona un total de 80 hectàrees distribuïdes al llarg de l'eix Mediterrani, des de Sant Boi de Llobregat fins a Torreblanca. Aquesta dispersió geogràfica és un dels trets distintius del projecte, ja que permet assegurar una producció estable i allargar la temporada de cultiu des de novembre fins a maig, aprofitant els diversos microclimes presents al llarg de la costa mediterrània.

A més, el Club compta amb el suport de la casa de llavors BASF|Nunhems, que proporciona la genètica varietal i el seu coneixement sobre el cultiu. Ametller Origen, per la seva banda, aporta l'experiència en la gestió de cultius i la comercialització de les carxofes Green Queen a les seves botigues d'alimentació. "Gràcies a una programació minuciosa de les plantacions, hem aconseguit una major disponibilitat de carxofes de qualitat, que estan al seu punt òptim en tot moment i ens permeten allargar la temporada fins a mitjans de maig", ha explicat Joan Simó, director I+D d'Ametller Origen.

Amb l'objectiu d'oferir noves varietats als consumidors, Ametller Origen i BASF|Nunhems han posat en marxa assajos als camps amb varietats italianes com la carxofa violeta i els cors mini de carxofa. "Amb Carxofans, volem aportar un valor afegit al lineal de fruites i hortalisses, oferint una gamma diversificada de carxofes", ha destacat Simó.

Albert Torras

Contingut relacionat

Carregant...
x