Articles - Gastronomia i alimentació
El sector vitivinícola català serà ben present a la Barcelona Wine Week, una de les primeres cites anuals del sector. La tercera edició del certamen internacional de vins del sud d’Europa, tindrà lloc a Barcelona del 6 al 8 de febrer de 2023 a Fira Barcelona de 2023 a Fira Barcelona, al recinte de Montjuic.
Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca, es donarà suport a la participació de 210 cellers de diferents denominacions d’origen catalanes a través de la marca agroalimentària ‘Catalunya, on el vi és cultura’.
La comercialització de vins i caves reuniran el sector professional a Barcelona. L'última edició de Barcelona Wine Week, l'abril de 2022, va reunir més 650 empreses expositores, 60 Denominacions d'Origen espanyoles i més de 18.000 visitants professionals. Entre ells, 470 grans compradors internacionals de mercats estratègics que van participar en prop de 6.600 reunions comercials amb empreses expositores.
Les tendències en sostenibilitat, enoturisme i innovació seran protagonistes en les ponències i activitats que s’han organitzat en el marc de la Barcelona Wine Week, amb la presència destacada de professionals de reconegut prestigi sobre temàtiques vinculades principalment als terrers, a l'autenticitat dels vins i a les noves tendències com la digitalització.
En aquest marc, l’INCAVI organitza dues activitats. Per una banda, el tast inèdit ‘Els vins de Finca Qualificada. La força del terrer’, on es tastaran deu Vins de Finca Qualificada, concretament dels cellers Clos Mogador, Vall Llach, Mas d’en Gil, Edetària, Vinyes Domènech, Abadal, Oller del Mas, Jean Leon, Olivardots i Eudald Massana. El tast serà presentat per la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, el conduirà el sommelier Ferran Centelles i intervindrà un representant de cada celler. Tindrà lloc a la Sala Príncep, dimarts 7 de febrer a les 16:30 h.
L’altre tast serà dimecres, 8 de febrer a les 10:30, a la Tasting Area, i porta per títol ‘La relació entre la vegetació del terrer i les aromes del vi. Projecte Biodiversitat’. En aquesta activitat es mostraran els resultats d’un projecte desenvolupat per l’INCAVI que explica com el paisatge botànic entorn de les vinyes influencia les aromes dels vins que s’hi elaboren. Es tastaran vins dels cellers que formen part d'aquest projecte i es compararan amb el perfum del seu paisatge: Vinyes Domènech, Castell de Perelada, La Fou, La Gravera, Huguet de Can Feixes i La Fou.
L’altra activitat que mostrarà la potencialitat de Catalunya enològica és la ponència Rutes del Vi de Catalunya que organitza l’Agència de Turisme de Catalunya a l’espai Speaker Corner del BWW HUB, un repàs per les diferents rutes del vi que s’endinsen en l’essència de les denominacions d’origen catalanes i dels seus vins i cellers.
D’altra banda, l’INCAVI també dona suport al tast organitzat pel col·lectiu Dones del Vi al Palau de Pedralbes que tindrà lloc el dimecres 8 a la tarda amb la presència de la consellera Teresa Jordà i la consellera Tània Verge. Es podran tastar vins elaborats per 35 dones que estan al capdavant de cellers, 20 de les quals del nostre país, i es preveu una afluència d’unes 350 persones.