Catalonia Talent

Catalonia Talent

Investigadors catalans detecten amb IA la idoneïtat dels trasplants

22 d'octubre de 2018

Articles - Salut

Livercolor és una eina d'intel·ligència artificial desenvolupada per investigadors catalans capaç de detectar si un fetge és útil per trasplantar. L'han ideat professionals del Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a través d'un algoritme que identifica els nivells de greix de l'òrgan.

L'eina analitza la tonalitat de color groc i la textura del teixit a través de fotografies fetes amb un telèfon mòbil per comprovar si hi ha massa greix, fet que danyaria l'òrgan i provocaria que no sigui apte per a un trasplantament. A través d'un comunicat, la UPF ha recordat que el fetge és el segon òrgan més trasplantat de l'Estat, després del ronyó, amb més de 1.000 intervencions d'aquest tipus l'any. Aquesta eina, per tant, té com a objectiu aprofitar un major nombre de fetges candidats a trasplantaments.  

La valoració de la quantitat de greix la sol fer un cirurgià observant la tonalitat de groc. “A la clínica, Livercolor seria capaç de determinar si una tonalitat de groc i una textura concretes indiquen un nivell d’esteatosi apte o no per al trasplantament. En cas de no ser apte, el fetge es descartaria”, explica Concepción Gómez-Gavara, cirurgiana del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora de l’àrea d’ús de Livercolor.

Nota de ViaEmpresa

Temes trasplantamentvall d'hebronIAintel·ligència artificial

Contingut relacionat

Carregant...
x