Catalonia Talent

Catalonia Talent

Es presenta l'Any Triadú, en el seu centenari

19 de febrer de 2021

Articles - Cultura

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presidit la roda de premsa de presentació del programa d’actes de l’Any Joan Triadú, que s’ha celebrat aquest matí al Palau de la Generalitat. L’objectiu principal de la commemoració és demostrar que el llegat de Triadú i les causes que defensava encara són plenament vigents i necessàries, així com propiciar el diàleg entre les generacions que el van conèixer i la gent més jove que vol seguir la seva petjada. Mitjançant exposicions, conferències, taules rodones, articles, etc., el programa de la commemoració posarà en relleu la triple dimensió de Joan Triadú: pedagog, crític literari i referent cívic pioner en la lluita per l’ensenyament del català i en català.

“Catalunya viu moments transcendentals. Ens trobem en una cruïlla de la nostra història en què hem de decidir quin país volem construir per al futur i la commemoració de l’Any Triadú ha arribat en el moment just i necessari per recordar-nos que ens cal valentia, compromís i perseverança per fer realitat les nostres aspiracions com a col·lectivitat i com a poble lliure”, ha manifestat la consellera.

Budó ha valorat que el més important d’aquest centenari és que el llegat de Joan Triadú “continua plenament vigent” i ha assegurat que la trajectòria vital de Triadú és també “la història de la resistència cultural catalanista de l’interior”. En aquest sentit, ha lamentat que la majoria de les causes per les quals ell va lluitar continuen obertes avui dia, fet que “reclama la mateixa actitud de defensa ferma d’uns principis que tenia Triadú”. Entre aquestes causes, Budó ha destacat el català com a llengua nacional; l’escola plenament catalana; el rigor i la exigència constants, i la reivindicació d’una cultura lliure de peatges, pròpia i sense subordinacions, autoodis ni complexos.

La consellera ha fet aquestes declaracions acompanyada del comissari de l’Any, Joan Josep Isern, que ha detallat les activitats previstes. “Volem donar a conèixer un dels referents cívics i ètics més potents que tenim al país en l’últim segle”, ha destacat Isern.

Per a Isern, Triadú “és un dau amb moltes cares i en totes hi ha bon joc: mestre, pedagog, home de lletres, escriptor i prescriptor, crític literari, traductor, defensor del català a peu i a cavall, activista cultural...”. Precisament per la seva contribució polièdrica, l’Any Triadú està adscrit al Departament de la Presidència i amb dos departaments associats: Educació i Cultura. “Volem abastar totes les versions de l’home i de la figura pública”, ha afegit la consellera Budó.

Temes Joan TriadúMeritxell Budó

Contingut relacionat

Carregant...
x