Catalonia Talent

Catalonia Talent

El nou Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Barcelona obrirà les portes el curs 2023-2024 al 22@ de Poblenou

9 de març de 2023

Articles - Educació

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i la tinenta d’Alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, han presentat l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Barcelona, què obrirà les seves portes el curs 2023-2024 a l’edifici MediaTIC (C/de Roc Boronat, 117).

Un nou centre d’àmbit professional centrat en la indústria de tecnologia de la informació i la comunicació que serà el segon dedicat a l’àmbit tecnològic a la ciutat, després de la creació de l’Institut Tecnològic de Barcelona (C/Aiguablava, 121) en el curs 2018-2019, en un dels sectors amb més demanda en el mercat laboral, com és el sector digital.

Aquest equipament està previst que disposi de 2.980 m2 amb la següent distribució:

  • Planta baixa: 600 m2
  • Planta 4ª completa: 1.499 m2 + 42 m2 de terrassa
  • Planta 5ª: 794 m2 + 55 m2 de terrassa

El programa funcional de l’institut estarà format per 9 aules tècniques, 3 aules polivalents, 4 laboratoris, espais de coworking, d’esbarjo, per al professorat, l’administració i la gestió i la direcció del centre, amb una zona d’espais de comunicació, de serveis i magatzems adients.

Són centres amb un disseny que aposta per una configuració d’espais flexible i polivalent, adaptats als usos, als perfils i a les edats dels usuaris a qui van dirigits per tal de fer-los atractius i inspiradors. Aposten per espais lluminosos i transparents, amb materials naturals, propers i càlids i en què la natura s’integra en ells com a part fonamental del paisatge.

El condicionament dels espais tindrà un cost de 400.000 € amb finançament del Departament d’Educació, igual que el mobiliari i les eines TIC (110.000 €).

L’aposta per aquest tipus de centres permet la concentració del talent de docents i alumnat per treballar per a l’excel·lència, una interlocució clara amb l’empresa, una eina que clarifica l’oferta i facilita l’orientació i la visualització aspiracional per a l’alumne del seu horitzó formatiu i professional. A més, es concentra també tota l’oferta d’ensenyaments d’àmbit digital, seguint la línia de treball d’altres àmbits professionals que ja presenten una singularització dels centres formatius, com són l’Institut Bonanova, al Parc Salut Mar; l’Institut Tecnològic de Barcelona; l’Institut de l’Esport de Barcelona, l’Institut dels Aliments de Barcelona, a Mercabarna, l’Institut de Logística de Barcelona, al Port, entre d’altres.

 

Oferta formativa

L’oferta de places per al curs vinent de l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Barcelona serà d’11 línies i un total de 20 grups, comptant primer i segon. S’ofertaran ensenyaments de formació professional en titulacions que fins el moment s’oferien a l’Institut Balmes i l’Institut Joan d’Àustria, que deixaran d’impartir aquests estudis i es centraran en l’ESO i el batxillerat. A més de l’oferta de la FP, també s’oferirà formació ocupacional i cursos d’especialització, responent així al model de centre que integra tots els ensenyaments. En total 642 places que s’oferten en el curs 2023-2024 en les següents titulacions:

  • PFI Auxiliar de Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics
  • CFPM Sistemes microinformàtics i xarxes
  • CFPS Administració de sistemes informàtics en xarxa
  • CFPS Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma
  • CFPS Desenvolupament d’aplicacions web
  • Cursos d’especialització
  • Formació ocupacional

En el futur es preveu que també s’imparteixin ensenyaments de batxillerat tecnològic relacionats amb el batxillerat professionalitzador.

 

Oportunitats en el clúster digital de la ciutat

La creació del nou institut millorarà les sinèrgies amb el clúster digital situat en el 22@ de Poblenou; amb empreses, institucions, universitats, centres tecnològics, incubadores de coneixement, residències d’estudiants, i programes de difusió de la tecnologia digital.

El Consorci d’Educació i Barcelona Activa han signat un conveni que servirà per posar en marxa dues accions: la promoció de la formació digital de la ciutadania per completar els itineraris formatius; i la posada a disposició del nou institut dels serveis de l’agència municipal, afavorint la possibilitat de  completar els itineraris formatius i la relació de l’alumnat amb les empreses i el món laboral. Gràcies a la convivència en un mateix espai entre el nou institut i Barcelona Activa es facilitarà la creació d’un ecosistema formatiu favorable per crear itineraris enriquits que estableixin circuits d’anada i tornada entre la formació inicial, ocupacional i contínua, en la línia d’integració de formacions que preveu la nova llei de la FP, així com la relació amb el teixit empresarial del districte 22@ i la ciutat en general.

El nou centre forma part de la Xarxa Be-Pro digital que la integra els 7 centres públics amb oferta de la família professional d’informàtica i comunicacions (més de 3.000 estudiants cada any) i conformen un dels nuclis formatius digitals més importants europeus amb formacions reconegudes a tota Europa.

Tots aquests estudiants trobaran més oportunitats per realitzar pràctiques en el món empresarial d’aquest àmbit, i les empreses podran formar professionals i preparar-los per al món laboral. A més a més, els docents tindran nous camins per ampliar els seus coneixements i formació amb contacte directe amb el hub digital i tecnològic, que alhora, podrà aportar els seus professionals per a la docència.

Contingut relacionat

Carregant...
x