Catalonia Talent

Catalonia Talent

El Liceu confia en el talent jove per a òperes de nova creació

11 de gener de 2022

Articles - Cultura

Avui dimarts dia 11 de gener ha tingut lloc al Foyer del Gran Teatre del Liceu la presentació del projecte (Òh!)pera. Una iniciativa impulsada pel Gran Teatre del Liceu, la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, el Disseny Hub Barcelona i les principals escoles de disseny de la ciutat. La direcció artística del projecte estarà liderada per Àlex Ollé, artista resident del Gran Teatre del Liceu.

L’objectiu del projecte (ÒH!)PERA és complementar la formació de joves de disciplines creatives de la ciutat de Barcelona i facilitar-los l’aprenentatge en un entorn real, tenint una experiència amb el gènere operístic i els professionals del mateix. La missió d’aquesta iniciativa comprèn l’acompanyament i el suport a la creació artística, posant a disposició espais i recursos que serveixin com a camp d’experimentació tenint com a base el rigor, l’exigència i la qualitat dels projectes.

El Liceu ha seleccionat els compositors Núria Giménez-Comas, Marc Migó, José Río-Pareja i Fabià Santcovsky per idear òperes de gran energia, d’uns 30 minuts de durada, que tractin de subjectes actuals. Els noms escollits són una representació significativa dels autors i autores actuals que treballen música escrita. És una instantània del moment actual de la ciutat en l'àmbit de la composició, un moment molt ric i divers, amb unes noves generacions formades en un context cultural i històric renovat i inserides en l'entorn global, un fet que afecta les estètiques musicals dels artistes, així com l'impacte i el posicionament de la nova creació musical a Barcelona. Els compositors i compositores es van seleccionar dins el  projecte Barcelona Creació Sonora de l'ICUB amb l’objectiu que aquests creadors s’acostin a l’òpera, proporcionant-los la seva primera oportunitat en el gènere i apostant per l’estrena de nous repertoris a grans institucions musicals de la ciutat.

L’encàrrec té com a particularitat que es compta amb un màxim de 6 artistes a escena, entre cantants i instrumentistes, que col·laboraran en el projecte gràcies al suport de la Fundació Ferrer Salat – Fundació Conservatori Liceu.

Per la posada en escena es buscarà la diversitat de propostes estètiques i cada microòpera comptarà amb un dels següents professionals de l’àmbit de la direcció escènica: Nao Albet, Alícia Serrat, Marc Chornet i Silvia Delagneau.

En el projecte participaran estudiants de disseny de diferents centres d’ensenyament de l’àmbit de les indústries creatives. Les escoles, que han estat seleccionades per la Direcció de Promoció del Disseny de l’Ajuntament de Barcelona, són: BAU, ELISAVA, EINA, LCI i Escola Massana.  La col·laboració es materialitzarà en la participació de quatre escoles en la creació de la posada en escena de les quatre microòperes. Es crearan equips d’estudiants de grau i màster de les diferents disciplines del disseny que treballaran en aspectes com el disseny de l’espai escènic, el vestuari, la il·luminació i el disseny d'audiovisuals. Una cinquena escola dissenyarà la imatge, la comunicació i el màrqueting del projecte.

Contingut relacionat

Carregant...
x