Catalonia Talent

Catalonia Talent

Dinapsis, el centre d'intel·ligència artificial d'Aigües de Barcelona

11 de juliol de 2022

Articles - Tecnologia

Aigües de Barcelona ha inaugurat aquest dilluns el centre de transformació Dinapsis, que té com a objectiu millorar la salut de les persones, el medi i les ciutats mitjançant l'ús intel·ligent de les dades com a eix vertebrador per a la presa de decisions.

A l'acte d'inauguració hi han estat presents el president d'Aigües de Barcelona, Ángel Simón; el director general d'Aigües de Barcelona, Rubén Ruiz; la secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Anna Barnadas; el director d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, Lluís Juncà; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; i el vicepresident de l?Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antonio Balmón.

Ángel Simón ha destacat que “la digitalització ha de facilitar la transformació ecològica cercant solucions que permetin afrontar els reptes actuals com l'emergència climàtica i l'escassetat hídrica, amb un impacte clar en la qualitat de vida de les persones i, en particular, de les que es troben en situació de vulnerabilitat”. “Els grans reptes a què s'enfronta la societat actual seran més fàcils de superar amb el suport de la innovació, la tecnologia i les eines digitals, però també amb anticipació i amb la col·laboració publicoprivada en el corresponent marc de governança per a la necessària presa de decisions”, ha afegit.

Anna Barnadas, per la seva banda, ha assenyalat la necessitat “de ctuar amb fermesa i decisió per garantir l'aigua per a tots els usos, disposant de totes les tecnologies possibles”. L?aposta pel foment de les energies verdes i la descarbonització del cicle de l?aigua ha centrat part del seu discurs. En aquest sentit, Anna Barnadas ha afegit que "el 15% de lʻenergia que necessiten les depuradores ja se satisfà amb energies renovables, i en una dècada, esperem que el 78% de lʻenergia necessària per fer funcionar les depuradores provingui dʻenergies netes" 

Lluís Juncà ha subratllat que “en el context actual la innovació és el pilar fonamental de la competitivitat de les empreses”. Sense innovació les empreses es queden sense capacitat per exportar, perden competitivitat i capacitat per atraure talent”.

Nuria Marín ha assenyalat que “tot i que estem en un moment complicat de sequera, des del sector públic i privat estem treballant conjuntament, de la mà dels agents socials i de les empreses, per preservar el planeta i contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

D'altra banda, Antonio Balmón ha valorat positivament el llançament del centre Dinapsis Barcelona, destacant la “necessitat de disposar d'algorismes que ens permetin anticipar-nos a diferents escenaris i que ens ajudin a establir polítiques socials per fer front a situacions com la solitud ja millorar la qualitat de vida de les persones”.

Rubén Ruiz ha incidit en la idea de fomentar ciutats més verdes i saludables i ha detallat amb alguns exemples la contribució de Dinapsis. Així mateix, ha explicat que "la companyia disposa d´una operació avançada d´infraestructures crítiques com el centre de control operatiu, la potabilitzadora de Sant Joan Despí o els sistemes digitals d´alerta primerenca d´episodis climàtics o ambientals, que ens permeten minimitzar els impactes reals del canvi" climàtic”.

DINAPSIS

El Dinapsi d'Aigües de Barcelona, situat a la ciutat Comtal, està integrat per un hub operatiu que inclou un centre planificador, un pool d'experts orientat a la presa de decisions tècniques de manera centralitzada i un centre de control; una suite de Serveis Digitals com a eix vertebrador de la transformació digital, i un espai per a la cocreació i les aliances orientat a promoure la innovació davant dels principals reptes socials i ambientals.

Aquest centre forma part de la xarxa Dinapsis promoguda per Agbar. Una xarxa adreçada a cercar solucions per a la transformació digital de la gestió de l'aigua amb l'objectiu de donar resposta als principals reptes ambientals i socials, des de la innovació, el coneixement i la tecnologia i les eines digitals, i sempre en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides.

Amb aquest centre la companyia reforça, a més, l' operació intel·ligent 24x7 del cicle integral de l'aigua i del medi ambient, per accelerar, entre d'altres, la transformació de les plantes de tractament d'aigua a ecofactories (centres de recuperació de residus), la gestió avançada dels actius i la digitalització dels treballs a camp, amb l'objectiu sempre de reduir l'impacte ambiental de l'entorn, adaptant-se als efectes irreversibles del canvi climàtic i preservant-ne la biodiversitat.

Contingut relacionat

Carregant...
x