Catalonia Talent

Catalonia Talent

Baqueira Beret i l'Aran, la vall entre els Pirineus

21 de febrer de 2022

Articles - Catalunya Neu

La Val d’Aran, rodejada de cims que voregen els 3000 metres d'altura, amb més de dos-cents llacs i una zona privilegiada per la qualitat de la seva neu, és el lloc de naixement dels rius Garona i Noguera Pallaresa, que tenen la capçalera al Pla de Beret, a tocar de l'Estació d'esquí de Baquèira Beret, entre boscos d'avets, pins i faigs. L'estació de Baquèira Beret és una de les de més tradició del Pirineu, i més concorregudes. 

A més, des del setembre passat, la prestigiosa organització Freeride World Tour incorporà l'estació d'esquí i snowboard de la Val d'Aran i Valls d'Àneu al circuit mundial de freeride més important. 

Baqueira és l’escenari durant l'any de multitud d'activitats d'oci, esport i muntanyisme, no només a l'hivern. Però és en aquesta temporada quan és ideal per a professionals als amants de la neu, trobades amb amics, famílies i esquiadors amateurs. Una de les activitats de més èxit i importància és la Marxa de Beret, mítica competició popular d'esquí de fons que celebrà aquests passats 5 i 6 de febrer la seva 42ena edició, i que acull competidors fondistes de tota la Península i de molts països europeus. 

La Val d’Aran conserva i manté el seu patrimoni artístic i cultural, que és d’una riquesa enorme. L’integren nombroses esglésies com la de Salardú, Arties, Vielha, Bossòst; les admirades talles d’imatges romàniques com ara el Crist de Salardú, Casarilh i Vielha; les peculiars piques baptismals i d’aigua beneita d’Arties, Vilac o Vilamòs; i d'altres obres d’art que daten dels segles XII i XIII i que formen un patrimoni artístic singular i de primera categoria. D’una unitat arquitectònica completa, els pobles de la Val d’Aran estan formats per edificis de pedra, pissarra i fusta entre els quals destaquen les seves esglésies d’estil romànic i gòtic.

Un element característic de la Val d’Aran és la seva llengua: l’aranès. És una llengua viva parlada habitualment per la gent del país. Pertany al tronc lingüístic occità i és una variant de la llengua gascona de Cominges, encara que té una personalitat pròpia. Un altre atractiu de la Val d’Aran és la riquesa de la seva gastronomia. La cuina aranesa té moltes influències de la cuina francesa atesa la situació fronterera de la vall, però continua conservant els seus plats típics entre els quals destaca la famosa “Olla aranesa”. Un racó de país idoni per conèixer en qualsevol època de l'any, però que a l'hivern viu una de les temporades més intenses, acollint centenars de milers d'esquiadors i fondistes d'arreu.

Contingut relacionat

Carregant...
x