L’Associació Internacional de Recerca en Usos del Temps, (IATUR) celebrarà el 43è congrés mundial a Barcelona del 27 al 29 d’octubre, dins dels actes que formen part de la Time Use Week (també coneguda com a “Setmana dels Horaris”).
L’objectiu del Congrés és mostrar els avenços de la recerca i connectar-los amb polítiques del temps concretes i aplicables per la ciutadania. El congrés tindrà dues xerrades principals: una, connectant la salut pública i polítiques del temps en l’era post-covid, en la que conversaran: Oriel Sullivan professora de sociologia de gènere a University College London (UCL) i responsable de l’Enquesta Europea Harmonitzada sobre Usos del Temps al Regne Unit el 2014-2015 i Carmen Cabezas, metgessa i doctora en Medicina i, actualment, secretària de Salut Pública.
La segona xerrada tractarà sobre la mesura dels usos del temps i com ens poden ajudar a combatre la pobresa del temps , especialment, l’impacte de gènere, en una conversa entre Anne Clémenceau, directora de l’Eurostat i responsable d’enquestes de temps europees, Lídia Arroyo, sociòloga i antropòloga especialitzada en gènere i inclusió digital, i Indira Hiraway, directora i professora d'economia del Centre per Alternatives de Desenvolupament (CFDA) a la Índia, i especialista en pobresa del temps. Aquests esdeveniments seran en anglès i accessibles per les persones inscrites al congrés. L’ecosistema de recerca català disposa d’un preu reduït per poder accedir al congrés.
“Una ocasió clau per connectar l’ecosistema de recerca i polític català i internacional amb usos del temps i enfortir el lideratge de Catalunya i els seus municipis, especialment Barcelona i la seva Metròpolis, com a referents mundials del temps saludable, equitatiu i productiu, que beneficiarà tota la ciutadania i, especialment, les persones més afectades per la manca de corresponsabilitat en els usos del temps, con són les dones i les persones migrades i amb menys recursos econòmics”
La Time Use Week acabarà amb la presentació d’una declaració mundial pionera promovent el dret al temps com a dret de la ciutadania.
El congrés s’emmarca dins dels actes que formen part de la Time Use Week, que inclou tres actes principals: un sobre el futur del treball, l’altre una jornada de polítiques locals i regionals del temps i la presentació de la Declaració de Barcelona sobre les Polítiques de Temps.
Tots els actes de la Time Use Week seran gratuïts, en modalitat híbrida i traduïts simultàniament al català i l’anglès. Per assistir-hi cal registrar-se prèviament. La majoria d’ells es celebraran a Sant Pau, tot i que també hi haurà actes descentralitzats a nivell del territori, com a Girona i Lleida, o organitzats per organitzacions socials: PIMEC, AEBALL, Respon.cat, entre altres.
La Time Use Week i el Congrés estan co-organitzats per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la BTUI, i amb el suport de l’oficina de Barcelona de la Comissió Europea i del Parlament Europeu i Diplocat.