Si la missió d’aquest paràgraf és evocar una breu presentació de l’entrevistat, en aquesta ocasió es converteix en un esforç sobrer. Víctor Grífols (Barcelona, 1950) és una d’aquestes figures que no precisa de preàmbuls, per bé que la seva tasca gaudeix d’un gran reconeixement internacional. El seu cognom és sinònim d’una empresa líder mundial en producció de medicaments derivats del plasma; amb presència a 30 països i que ven els seus productes hemoderivats a més de 100; que compta amb més de 21.000 treballadors i uns ingressos que l’any 2018 van assolir els 4.5000 milions d’euros; i que inverteix 291 milions d’euros en I+D+I. Però per sobre d’aquestes xifres astronòmiques, el nostre interlocutor insisteix en posar en valor l’ànima familiar que sempre ha caracteritzat a la companyia. Ell s’hi va incorporar l’any 1973, però el germen de la multinacional fundada l’any 1940 es remunta al 1909, quan l’hematòleg Josep Antoni Grífols va fundar uns laboratoris d’anàlisis clínics a Barcelona que serien el precursor dels Laboratoris Grífols. Però el que tampoc oblida recordar-nos el guanyador del Premi d’Honor pel Mecenatge en la darrera gala dels Premis Talent és el compromís social que ha adquirit la seva empresa que, mitjançant la Fundació Víctor Grífols i Lucas, promou la bioètica mitjançant el diàleg entre especialistes de diferents àrees de coneixement.
Què és el talent per a vostè?
El talent és quelcom amb què es neix. Després es desenvolupa o no, però el talent és innat.
Quina senya d’identitat manté l’empresa des del seu naixement l’any 1940 fins avui?
Grífols sempre s’ha caracteritzat per un estricte sentit de l’ètica professional i pel compromís amb la nostra missió de tenir cura de la salut de les persones.
Quin valor té que sigui una empresa familiar?
Per a la meva família i per a mi personalment, Grífols és una empresa amb un marcat valor familiar, encara que estrictament ja no ho sigui i cotitzi a borsa: potser a nivell global no es té aquesta percepció.
Quina importància té la innovació en una empresa com la vostra perquè s’avabi generant talent?
La innovació és bàsica en una empresa. No sé què ve primer, si la innovació o el talent. Jo diria que una cosa necessita de l’altra, ambdues van lligades, ja que no pot haver-hi innovació sense talent, i és evident que sense innovació no es desenvolupa el talent.
Una multinacional com la seva ha estat inevitablement molt en contacte amb el talent estranger. Què seria convenient aprendre d’altres indrets -per exemple dels Estats Units, on hi teniu major presència-? I a l’inrevés, què podrien aprendre de casa nostra?
Com he comentat prèviament, es neix amb talent, però aquest s’ha de desenvolupar a través de l’educació, de la família, de les experiències professionals i l’empresa...
La gran diferència que veig entre els Estats Units i casa nostra és que allà resulta molt més fàcil potenciar el talent dins l’empresa. En el cas de Grífols, crec que aportem un valor molt especial, com és ser una empresa familiar global. El nostre repte és poder transmetre arreu del món la nostra història, les nostres arrels i els valors que regeixen el nostre dia a dia.
Grífols compte amb diverses fundacions -Probitas, per exemple-. Fins a quin punt també és important el compromís social d’una empresa i el de la seva en particular?
El compromís social és important per a qualsevol empresa, efectivament també per a Grífols. És un orgull comptar amb fundacions com Probitas o la Fundació Víctor Grífols i Lucas i el poder invertir en projectes socials.
Li preocupa que els interessos econòmics en un sector tan delicat com el farmacèutic i sanitari -on estan en joc vides humanes- puguin desviar les empreses de l’objectiu fonamental, que és vetllar pel benestar de les persones?
No em preocupa gens. L’objectiu d’una companyia farmacèutica és i ha de ser sempre ajudar als pacients; no crec que ningú del sector es pugui desviar de la seva missió.
Per acabar, un personatge de Catalunya que destacaria pel seu talent?
Per a mi un bon referent és Pau Casals. Va néixer amb habilitats per a la música i va dedicar la seva vida a practicar-les i a potenciar el seu talent. Gràcies al seu esforç va arribar a ser un català de renom internacional. Crec que és un personatge que representa molt bé els catalans en aquest sentit.
Entre els múltiples motius que existeixen per atorgar el Premi d’Honor al Mecenatge a Víctor Grífols convé destacar la seva recuperació del patrimoni empresarial -com és el cas d’Aigües de Vilajuïga i de Juvé i Camps- i esportiu -amb el Joventut de Badalona- del país.
ALBERT POSTILS.