Des de Ramon Llull al Tricicle, de Verdaguer a Anna Veiga, fem un viatge per tot allò que les catalanes i catalans han aportat a la humanitat, ja sigui des d’un vessant internacional, o amb la demostració de la seva genialitat a casa nostra i a fora. Personatges que marquen èpoques i generacions, i que el fruit de la seva feina i aficions ha permès desenvolupar el nostre planeta, la nostra cultura, i el nostre benestar.
És una de les millors sopranos del segle XX al costat de Maria Callas i Renata Tebaldi. Especialista en bel canto, la seva trajectòria ha estat lloada per unanimitat, amb un repertori que va des de Mozart a Strauss, des de Wagner a Bellini, amb incursions al rock al costat de Freddy Mercury.
Pianista. A partir de 1939 ofereix concerts en diferents orquestres europees però comença a ser reconeguda a partir de 1954 quan debuta als Estats Units d'Amèrica. En els anys 60 programa concerts arreu del món, sola, acompanyada d'orquestra o de cantants.
Fou considerada una nena prodigi, concertista d'arpa i compositora, que va utilitzar el pseudònim d'Esmeralda Cervantes. Als catorze anys ja feia macrogires que la portaven de Mèxic al Japó, i era rebuda amb honors als millors teatres i salons de la noblesa d'arreu del món.
Compositor d’obres per a piano, es va formar musicalment a França, on va residir més de vint anys. Influenciat per l’impressionisme, ell mateix definia el seu estil no acadèmic com “recomençament”. Després de la seva mort es van rescatar plegades en rotlles de pianola 40 obres inèdites dels anys 20.
El tenor català, un dels més importants de la seva generació, s’especialitzà en repertori italià, amb el qual cantà arreu del món, des de la Scala de Milà fins al Covent Garden i Viena. Es convertí en una de les veus preferides dels anys 70 i 80.
El major especialista del món en viola de gamba, també exerceix la direcció d'orquestra i la recerca musicològica. Fundà Hespèrion XX i la Capella Reial de Catalunya i és un dels màxims especialistes en música antiga del món.
Ha estat el tenor català més reconegut, amb un repertori que inclou seixanta rols operístics i més de sis-centes cançons. Preferit de Herbert von Karajan, la leucèmia feu trontollar una carrera d’èxit que compaginà, des de 1988, amb la Fundació que duu el seu nom i que treballa per combatre la leucèmia.
Violoncel·lista i violinista, els germans Claret són els exponents d’una nova generació de músics catalans amb una notable carrera internacional com a professors, directors, i instrumentistes. Ambdós tenen la Creu de Sant Jordi entre altres premis.
La soprano barcelonina fou una de les veus més privilegiades del segle XX, predilecta de teatres com el Metropolitan de Nova York o el Colón de Buenos Aires, tingué una de les carreres més llargues de la lírica, tant en òpera com en lied.