Articles - Startups i emprenedors
El passat dijous 8 de maig, Viladecans va acollir una nova edició de l’IND+I Day, la trobada anual de referència sobre innovació i indústria que enguany celebrava la seva 9a edició. El Cúbic va tornar a ser l’escenari d’un esdeveniment que va reunir destacades veus del món empresarial, institucional, científic i acadèmic per analitzar com les empreses poden anticipar-se als canvis globals i convertir les incerteses actuals en avantatges competitives de futur.
La jornada va girar al voltant de la geoestratègia industrial i tecnològica, eixos clau d’aquesta edició, amb l’objectiu de reflexionar sobre com les dinàmiques internacionals estan redefinint les cadenes de valor i el lideratge en innovació. L’alcaldessa de Viladecans, Olga Morales, va donar la benvinguda als assistents i va estar acompanyada per representants destacats com Ana M. Martínez (Diputació de Barcelona), Jaume Baró (Generalitat de Catalunya), Felipe Campos (Agbar) i Esther Pujol (CON).
Una de les ponències més destacades va ser la del president del Grup Pharos, Marcos Urarte, patró de la Fundació Impulsa Talentum, que va oferir una visió estratègica sobre els desafiaments industrials actuals. Segons Urarte, només les organitzacions capaces de comprendre la complexitat global i actuar amb agilitat tindran èxit. A continuació, va intervenir Candace Johnson, pionera en el camp de les telecomunicacions per satèl·lit i figura clau del sector aeroespacial europeu, que va instar a “pensar en gran i en clau global”, sense por a liderar.
El professor Xavier Ferràs, d’Esade, habitual de l’IND+I Day, va llançar una crida perquè Europa passi de la reflexió a l’acció, davant l’avanç de potències que ja estan executant la seva visió industrial a gran escala.
Durant la jornada també es van dur a terme espais de debat com els Diàlegs IND+I i els IND+I Talks, amb la participació de ponents d’alt nivell que van parlar sobre els grans desafiaments geopolítics, la reindustrialització del continent, la recerca i desenvolupament, i el paper de l’emprenedoria per afrontar reptes científics i tecnològics.
Una menció especial mereix la Tribuna Jove, que va donar veu a la generació emergent en formació, destinada a liderar la indústria del futur. Hi van participar estudiants viladecanencs com Sandra Márquez, Adrián González i Francisco Javier, de la UPC, que van compartir les seves perspectives sobre el futur de la innovació.
Com a novetat, l’edició d’enguany va comptar amb servei de traducció en llengua de signes, fent un pas més cap a la inclusió i l’accessibilitat.
La cloenda va anar a càrrec de Joana Sánchez, tinenta d’alcaldessa de l’Àrea d’Empresa i Turisme, que va agrair la participació de tots els ponents i va reivindicar “el poder de l’àmbit local, la necessitat de cooperació i la importància de tenir una visió europea per afrontar els reptes globals”.
Albert Torras