Un equip de la Universitat de Barcelona ha desenvolupat una innovadora aplicació mòbil, Every Walk You Take, amb l'objectiu de potenciar l'envelliment actiu i saludable dels ciutadans majors de cinquanta-cinc anys. Aquesta app, que ja ha estat presentada a la revista Sustainability, permet als usuaris descobrir rutes a peu per zones verdes de Barcelona amb informació en temps real sobre geolocalització, obstacles, contaminació i meteorologia.
El projecte, que s'emmarca dins del programa IMPETUS finançat per la Comissió Europea, busca promoure l'activitat física i la salut a través de la ciència ciutadana i la participació comunitària. Els barris de Bon Pastor i la Trinitat Vella han estat escollits per provar el prototip de l'aplicació, gràcies a la col·laboració dels Centres de Formació d'Adults de les dues zones, així com d'agents socials, culturals i sanitaris del districte de Sant Andreu.
"Every Walk You Take vol capacitar la ciutadania perquè experimenti un procés d'envelliment actiu i saludable a través d'eines provades científicament", explica María Grau, coordinadora de la iniciativa i professora a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB.
Desenvolupada com a treball de final de grau pels estudiants Albert Pérez i Marc Serrajordi de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB, l'aplicació permet fer rutes personalitzades que inclouen informació sobre parcs, carrils per a vianants, carrers, qualitat de l'aire, clima i preferències personals. Els usuaris poden afegir fotografies i notes de veu per identificar les barreres i característiques de cada ruta.
Actualment, més del 20% de la població de la Unió Europea té seixanta-cinc anys o més, i es preveu que aquesta proporció augmenti fins al 31,3% cap al 2100. En aquest context, Every Walk You Take es presenta com una eina capdavantera en mHealth per fomentar l'activitat física, la salut mental i la socialització entre les persones grans, contribuint així als objectius de desenvolupament sostenible.
"Aquesta iniciativa permet implicar la ciutadania en els canvis de la ciutat i convida les persones grans a formar part dels avenços, generant beneficis en l'activitat física, la salut i la socialització", destaca Grau. La investigadora també apunta que el projecte podria ampliar-se en el futur per incloure més municipis de tot l'Estat i d'Europa, creant així una xarxa per identificar barreres i obstacles en les rutes i millorar la salut dels ciutadans.
Albert Torras